Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skattesmitarna: Sanne Väli-Tainios tips

Skattesmitarna, de bilmodeller som blivit så gamla att de inte längre drabbas av skatt. De slipper också besiktning vartannat år. Dessa modeller var före nykomlingen Sannes tid, med ungefär tre år till godo – om man pratar om de nyaste skattebefriade bilarna.

Med tanke på att undertecknad inte själv fyllt ”skattesmitare” ännu, finns det såklart inga gamla minnen eller erfarenheter att utgå ifrån. De egna erfarenheterna av äldre bilar har helt enkelt uppstått på andra sätt. Antingen har jag åkt eller kört dem i sina äldre tillstånd, eller så har jag bara hört talas om dem för att föräldrar eller bekanta hade dem under min barndom.

De modeller från tidigt 1990-tal jag faktiskt har ett minne av är naturligtvis de som jag själv åkt i eller kört. Dessutom har de ofta varit bedrövliga med tanke på att de av naturliga skäl jämförts med andra, mer moderna bilar (undertecknad tog ­körkort 2013). Ett exempel är när jag skulle hjälpa en före detta pojkvän att hämta en gammal BMW 3-serie, modellår cirka 1992, från en plats där den stått ensam och övergiven i drygt ett år. Bakom ratten pryddes växelspaken och bilbältet av mossa, som jag ju var tvungen att peta på, och i baksätet saknades golv. Det var rätt bedrövligt att köra den sex mil.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.