Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Statsminister Magdalena Andersson är bästa bilföraren – tror svenskarna

Enligt en färsk undersökning står det klart att svenskarna tror att den partiledare som är bäst på att köra bil heter Magdalena Andersson. Få tror på MP-språkrörens körkunskaper.

I och med att det är valår kommer vi framöver att få se många undersökningar som involverar de svenska partiledarna på ett eller annat vis. En sådan undersökning, som dessutom är (nåja) bil- och trafikrelaterad, får vi nu ta del av. Det är Kvdbil som via Kantar Sifo har låtit undersöka om vad svenskarna tror om partiledarna och deras kunskaper som bilförare.

1 145 svenskar i ålder från 18 till 79 år som beskrivs som riksrepresentativa fick svara på frågan ”Vilken partiledare tror du kör bil bäst?”.
Efter att samtliga svar registrerats är resultatet tydligt: Statsminister Magdalena anses, med ganska god marginal, vara bästa bilföraren av landets partiledare.

Kvinnornas favorit bakom ratten är just Magdalena Andersson, men hos männen är statsministern endast på femte plats. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är i stället den förare som männen tror är bäst bakom ratten. Ulf Kristersson är tvåa på männens lista medan han är fyra på kvinnornas, slagen av nämnda Magdalena Andersson men även av Annie Lööf och Ebba Busch. Jimmie Åkesson är femma hos kvinnorna.

– Det ligger förstås nära till hands att tro att partisympatier ligger till grund för vem vi tror är den bästa bilföraren. Undersökningen bör därför tas med en stor nypa salt, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Noterbart är att Magdalena Andersson, Annie Lööf, Nooshi Dadgostar, Per Bolund och Märta Stenevi inte äger några bilar enligt uppgifter från Transportstyrelsen.

Resultat från undersökningen

Vilken partiledare tror du kör bil bäst?

1. Magdalena Andersson (S), 10 %

2. Jimmie Åkesson (SD), 7 %

3. Ulf Kristersson (M), 6 %

4. Annie Lööf (C), 6 %

5. Ebba Busch (KD), 6 %

6. Nooshi Dadgostar (V), 3 %

7. Per Bolund (MP), 2 %

8. Märta Stenevi (MP), 1 %

 

Fotnot: Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson saknas. Undersökningen gjordes strax innan han tillträdde.

 

Källa: Kvdbil