Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med GR86 på danska vägar
2 AV 2
Foto: Kalitec / YouTube

Trafikljuset som bara visar rött för fortkörare

I kanadensiska Brossard testar man just nu ett trafiksäkerhetssystem där en fartkamera mäter kommande bilars hastighet och sedan talar om för trafikljuset om det ska visa rött eller grönt.

Utanför en skola i Brossard i kanadensiska Quebec testar man just nu en trafiksäkerhetslösning som ska sänka passerande bilars hastighet och minska antalet olyckor.
Utanför den aktuella skolan går en väg med en fil i varje riktning, där en fartkamera mäter kommande bilars hastighet. Längre fram på vägen har man placerat ett trafikljus vars utgångsläge är att visa rött. Hastighetsgränsen på vägen är 30 km/h. Om en bilist åker snabbare slår inte trafikljuset om utan tvingar bilisten att sakta ner och stanna. Kör den passerande däremot lagligt slår trafikljuset om till grönt och man kan lugnt fortsätta sin färd.

Håller du hastigheten utanför skolan belönas du med grönt ljus. Foto: Kalitec / YouTube

Stadens borgmästare, Doreen Assaad, berättar att den genomsnittliga hastigheten på vägen har gått ner från 40 km/h till 29 km/h.
Men även om systemet har fått önskad effekt just här så har det sina brister. Det kan bara användas under specifika omständigheter: det kan inte kontrollera trafiken i korsningar och det fungerar bara på mindre vägar, med ett körfält i varje riktning.

Staden Quebec har sedan tidigare automatiserade fartkameror som bötfäller fortkörare och personer som kör mot rött. Även om en medvetenhet om kamerorna kan fungera avskräckande så ger de i realiteten oftast bara effekt i efterhand.
– Det fina med detta nya system är att det belönar gott trafikuppförande direkt, så det är en morot i stället för en piska, säger borgmästare Assaad.

https://youtu.be/1IYr-aoI7ls