Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bland andra Volkswagen erbjuder OTA-uppdateringar till sina ID.-modeller.
Bland andra Volkswagen erbjuder OTA-uppdateringar till sina ID.-modeller.
Bland andra Volkswagen erbjuder OTA-uppdateringar till sina ID.-modeller.
Bland andra Volkswagen erbjuder OTA-uppdateringar till sina ID.-modeller. Foto: Chris Bacarella / Volkswagen

USA-delstat kan förbjuda OTA-uppdateringar

I West Virginia har man lagt fram ett lagförslag för att stärka återförsäljarnas ställning gentemot biltillverkarna. Bland annat innebär det att OTA-uppdateringar skulle förbjudas. 

Det är ett av bilvärldens hetaste ämnen, OTA-uppdateringar. Alltså trådlösa uppdateringar av bilens programvara som, särskilt i elbilar, kan justera allt från motoreffekt och laddprestanda till vilka appar som visas i skärmen. Ett exempel på en OTA-uppdatering, en förkortning av over the air, med enormt genomslag var när Consumer Reports slog ned på bromsprestanda i den då nya Tesla Model 3

På natten skickade Tesla ut en uppdatering och vips hade samtliga Model 3 plötsligt bromsar som inte lämnade någonting övrigt att önska. 

Men i USA-delstaten West Virginia, i de amerikanska Appalacherna med knappt två miljoner invånare, vill man förbjuda OTA-uppdateringar helt och hållet. Enligt ett lagförslag som lags fram till delstatskongressen vill man slå vakt om bilåterförsäljarnas självständighet. Kort sagt, man vill inte att biltillverkarna ska råda över återförsäljarna. Det rapporterar bland andra Autoblog. 

I USA är ämnet hett, bland annat har delstater som Michigan lagar som förbjuder bilförsäljning direkt från tillverkaren, utan affären måste gå genom en återförsäljare. Det har ställt till problem för bland andra just Tesla, som säljer sina produkter över nätet direkt från fabriken. 

Nu har återförsäljarledet alltså fått igenom ett lagförslag i West Virginia, kallat HB 4560, som syftar till att bland annat begränsa tillverkarbolagen från att tvinga återförsäljarna till kostsamma uppgraderingar av sina lokaler, från att tillåta oanmälda kontroller av garantireparationer och för att säkerställa att tillverkarna står för kostnaderna för demonstrationsfordon. 

Och så vill man förbjuda OTA-uppdateringar. I förslaget står att ”med undantag för lågvolyms-, icke saluförda fordon”, så ska allt reparationsarbete relaterat till återkallelser utföras av återförsäljaren. Vidare lyder förslaget att det ska inkludera alla uppdateringar av hård- och mjukvara som utförs efter försäljningsögonblicket, bortsett från uppdateringar av navigationskartor och infotainment. 

I princip skulle det betyda att alla uppgraderingar av fordonet, som inte specifikt rör enklare uppdateringar av navigation eller infotainment, skulle behöva gå genom återförsäljaren. För kunderna skulle det naturligtvis innebära ett extra, onödigt besvärsmoment bara för att återförsäljarledet är rädd om sina intäkter. 

Men de står inte oemotsagda. Branschorganisationen Alliance for Automotive Innovation (AAI) skriver i ett öppet brev att ”många av de föreslagna ändringarna skulle gynna återförsäljarna men skulle i slutändan medföra kostnader och olägenheter för invånarna i West Virginia”, eftersom bilägarna skulle behöva uppsöka en verkstad för varje uppdatering, snarare än att ligga och sova hemma i sängen medan uppdateringen utfördes. 

Destatskongressen kommer att ta ställning till lagförslaget inom de närmaste dagarna. Sex republikaner och tre demokrater står bakom förslaget, som så kallade sponsorer.