Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pressbild

Valtteri Bottas ägare till värsting-Alfa

Finska Formel 1-föraren Valtteri Bottas har hämtat sin nyinköpta samlarbil: en Alfa Romeo Giulia GTAm. Hela märkets topprepresentanter var på plats för att lämna ut bilen, en av totalt 500 byggda.

Med Alfa Romeo Giulia GTA återupplivade tillverkaren en legendar och en milstolpe i dess historia: bilen med samma namn från 1965. Den har bland annat en 2,9-liters V6-motor på 540 hästkrafter och det finns endast 500 exemplar. Teknikens Värld fick äran att provköra den i maj 2021 och reporter Daniel Östlund lämnade troligen provkörningen med mungiporna vid öronen.

Det kommer säkerligen de 500 personer som köper en Giulia GTA eller GTAm (den tvåsitsiga varianten) också göra varje gång de lämnar sin bil i garaget efter en tur. Och en som precis köpt sig en sådan är finska F1-föraren Valtteri Bottas. Han valde versionen utan baksäte och möttes av hela Alfa Romeos verksamhet (inte riktigt, men i alla fall alla topprepresentanter) när han hämtade ut den nyligen.

Bottas bredvid sin nya Giulia GTAm.Bottas bredvid sin nya Giulia GTAm.Bottas bredvid sin nya Giulia GTAm.
Bottas bredvid sin nya Giulia GTAm. Foto: Astara Sweden

Han fick åka ända till en utställningslokal i Turin i Italien för att få nycklarna till sin nya röda kompanjon. Därefter välkomnades han till Alfa Romeos högkvarter för att firas som en ”fullvärdig medlem av märkets passionerade klubb”, som de själva beskriver det. Där diskuterades också ett kommande projekt som Bottas är involverad i.

– Jag är helt klart en livslång bilentusiast. Men mest av allt älskar jag märket Alfa Romeo. Det är en ära att representera varumärket och att nu bli kund, ägare till 1 av 500 Giulia GTA. Det är ett tekniskt excellent fordon, konstruerat i samarbete med Sauber Engineering, som utnyttjar expertisen och den tekniska kunskapen från Formel 1. Men för oss bil- och motorsportentusiaster representerar bilen så mycket mer. Den återupplivar en av motorsportens legender, Giulia GTA från 1965, och förkroppsligar varumärkets DNA: passion för motorsport, körglädje och en unik och distinkt stil, kommenterar Valtteri Bottas själv i ett pressmeddelande.