Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Omega Auctions

Paul McCartneys psykedeliska buss på auktion

Roddans Lamborghini Miura, Elton Johns Ferrari Daytona och Elvis Lincoln… alla har gått på auktion, nu är det dags för något större: Paul McCartneys flummiga buss.

Starstruck eller ej, vi på Teknikens Värld har i alla fall inte kunnat låta bli att lyfta fram kändisbilar här på sajten. Extra intressant om de är ämne för en auktion. Man kan ju alltid drömma… Du minns säkert Rod Stewarts Lamborghini Miura, Elton Johns Ferrari Daytona och Elvis Presleys Lincoln, för att bara några av alla bilar. Nu är det dags Paul McCartneys Bristol Commercial Vehicles dubbeldäckarbuss från 1953 med chassinummer KSW5G.

Bussen rullade i lokaltrafiken i Essex och Norfolk innan taket kapades och den tjänstgjorde som turistbuss på badorter. 1971 gick den i pension och hamnade hos en lokal bil- och skrothandlare.

Foto: Omega Auctions

Den gamle Beatles-medlemmen Paul McCartney köpte fordonet inför 1972 års turné Wings Over Europe Tour med sitt band Wings. Bussen målades med psykedeliska motiv och det öppna ovandäcket rensades på bänkar för att göra plats åt madrasser och saccosäckar för bandmedlemmarnas familjer. Turnén höll på under juli och augusti. Den startade i Frankrike och avslutades i Västberlin med bland annat Sverige som stopp.

Foto: Omega Auctions

Efter turnén togs den i tjänst på nytt bland annat som transport till hästkapplöpningar men medverkade även under drottningens silverjubileum 1977.

1993 klubbade auktionsfirman Sotheby’s bussen som då hade återfått sin psykedeliska lack från 1972 efter att ha målats om ett flertal gånger under resans gång. Bussen blev nu stationerad vid ett café på Teneriffa för att sedan hamna på bakgården till ägarens bostad.

Där blev den stående tills den upptäcktes 2007 av Justin James och tio år senare skeppades den hem till England. Ett omfattande och dyrt projekt då bussen grävt ner sig i marken och kranar fick tas till hjälp för att få den bort från ”ravinen” där den var parkerad – se bilden ovan från Google maps.

Justin James har lagt ner 25 000 pund (närmare 303 000 kronor) på projektet men nu ger han upp. Nu ropas den ut av Omega Auctions

 som räknar med att den går för mellan 15 000 och 25 000 pund, om det blir plus på kontot för Justin James går vinsten oavkortat till välgörenhet, meddelar han.

https://youtu.be/KuZbueHDb9c