Foto: Bilweb Auctions

Per Gillbrands Saab Turbo-båt är till salu

Vill du äga ett stycke unikt Per Gillbrand-material har du nu en gyllene chans. Hans superbåt med Saab Turbo-motor ska nämligen auktioneras ut.

En värld av bil- och framför allt Saab-entusiaster sörjde när motorgeniet Per Gillbrand gick bort den 30 november 2016. Han var en ingenjör med öga för tekniska lösningar som inte många andra såg, något som uppmärksammades både innanför och utanför Sveriges gränser. Som ung arbetade han på Volvo Penta, ett jobb som tog honom till Volvo Personvagnar i Göteborg där han kom att utveckla Volvos förmodligen mest kända motor genom tiderna, det vill säga B18-motorn.

På 1960-talet värvades han till Saab och trots framgångarna inom Volvo är det just Saab Per Gillbrand förknippas med. Han gjorde mycket gott för Saab och märkets motorer, men framför allt lyckades han tämja turbotekniken.

Per Gillbrand med sin specialbyggda båt med Saab Turbo-motor. Foto: Bilweb Auctions

Per Gillbrand må inte finnas kvar i livet längre, men hans uppfinningar och andra alster finns kvar till mångas glädje. En av alla prylar han skapade under sina verksamma år, som sträckte sig ända fram till hans död, är en racerbåt med katamaranskrov från Tollare i Saltsjö-Boo.

Men båten är allt annat än en original- eller dussinbåt. Den är byggd runt år 1980 och har en Saab Turbo-motor på 2,0 liter där turboenheten är utbytt mot en från Porsche. Laddluftkylaren är, så klart, vattenkyld. Motorn sägs leverera 300 hästkrafter och toppfarten uppges ligga på 85 knop (157 km/h).

LÄS MER: Motorgeniet Per Gillbrand (1934-2016)

Motoringenjör Per Gillbrand bredvid en Saab 900 Turbo.

Nu ska Gillbrands båt, som är väldigt sparsamt använd och som på senare tid har varit utställd på Saabs Museum i Trollhättan, auktioneras ut. Det är Bilweb Auctions som håller i auktionen vars budgivning öppnar nu i juni. Värdet på båten beräknas till mellan 120 000 och 150 000 kronor. Auktionsannonsen hittar du här. Där finner du även fler bilder, gamla som nya, på båten.

MISSA INTE: Dokumentären om Per ”Turbopelle” Gillbrand