Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Perfekt replika av KITT imponerar på alla

Nu ska vi äntligen få se en replika som nästan inte är värd att kallas replika. Den är så ruskigt lik originalbilen in i minsta detalj att man baxnar.

https://youtu.be/G2TTibbxYsA

Replikor har vi sett många av genom åren och frågan är om någon egentligen har imponerat så extremt mycket som den vi nu får se. Högst tveksamt.Chris Blasius i Ohio tittade, som många av oss andra som var unga i början på 1980-talet, storögt på bilen KITT (Knight Industries Two Thousand) som i grunden var en Pontiac Trans Am från 1982. Redan som liten tjatade han på sina föräldrar om att de skulle köpa en Trans Am från det året för att spara den åt honom i äldre dagar. Föräldrarna viftade bort det som en barndröm som skulle försvinna med åren. Drömmarna försvann inte.För några år sedan gjorde Chris Blasius slag i saken och beslutade sig för att bygga den bästa KITT-replikan någonsin. Det tog honom två år att hitta en Trans Am av årsmodell 1982 i bra skick, de flesta var nämligen väldigt rostiga och hade rullat långt.När han väl hade fått hem det rätta exemplaret var det dags att bygga en kopia av den ikoniska bil som David Hasselhoff körde i kultserien Knight Rider.

Du kanske undrar var det är för märklig stålgrunka som är placerad under fronten? Spana in filmen ovan så får du svaret.

Då påbörjades helvetet. Chris Blasius nöjde sig inte med halvdana lösningar som många av de andra KITT-replikorna som har byggts runt om i världen. Hans bil skulle vara exakt som originalet.

Det tog honom väldigt många år och cirka 50 000 dollar att förverkliga sin dröm. Bara nospartiet tog två år att få fram exakt som på bilen i serien. Till skillnad från andra replikor är nosen på Chris Blasius bil exakt som originalet tack vare att han tog ut stillbilder från serien och mätte vinklar och former. Dessa kopierades sedan av hans kompis som efter ett år av övertalning började forma nosen, och det tog ytterligare ett år att färdigställa den till perfektion. Nosen blev så perfekt att Chris Blasius har påbörjat tillverkning av replikanosar till andra KITT-replikor runt om i världen, det vill säga de som inte får en perfekt front annars.

Förarmiljö som är tydligt fokuserad åt förarens håll.

Interiören är en historia i sig, framför allt instrumenteringen som på KITT var väldigt avancerad och futuristisk för sin tid. För att få koll på allt som behövdes till instrumentbrädan tog han kontakt med skaparen av original-KITT som användes i Knight Rider. När han fått allt berättat för sig tog det sedan tio månader att skapa bara instrumentbrädan. Puh!

Något annat som tog tid var den unika bakrutan utan toning och utan defroster-linjer. Fyra år tog det att hitta rutan. Nu sitter den som en smäck.

För att få instrumenteringen att fungera som i originalbilen tog han hjälp av ett företag i Italien som specialiserat sig på att göra just KITT-instrumenteringen. Efter tusentals dollar är instrumentbrädan fullt fungerande, med mätare som visar riktiga siffror och så klart med den riktiga syntetrösten (som i serien spelades in av skådespelaren William Daniels). Chris Blasius samplade helt enkelt rösten från bland annat teveserien och kopplade på logik som gör att bilen kan svara på mängder av frågor – precis som på ”riktigt” i serien.

Bilen är inte laglig att köra då den, som originalet, saknar bälten. Men små turer tar Chris Blasius ändå, runt kvarteret.

Bilen är fullt körbar och låter dessutom som bilen i serien, det vill säga turbinljudet trots att den udda V8:an under huven även den är den korrekta. Och ratten sägs vara bekväm då den inte är gjord som på andra replikor, med enbart glasfiber.

Men tyvärr får inte Chris Blasius köra bilen eftersom den saknar bilbälten. Originalet hade ju inte bilbälten.

Om han vill sälja den? Han har tackat nej till bud på 80 000 dollar. Vi förstår honom, detta projekt är något i hästväg. Snyggt gjort och vi hoppas han får David Hasselhoff på besök snart, något som är en stor önskan för honom.

Men mest åker bilen, som nyligen blev klar, på turné och är väldigt uppskattad på utställningar.

För drygt tio år sedan skrev vi att original-KITT var till salu för cirka en miljon kronor. Frågan är om den då var i samma utsökta skick som replikan vi ser här. Tveksamt. I teveserien kördes för övrigt fyra olika exemplar av KITT.

Du kanske undrar vad som hände med det vi skrev om för drygt två år sedan, att Knight Rider ska komma tillbaka som film på vita duken

. Av det har vi inte hört mycket men i höstas bekräftade David Hasselhoff att det blir en ny omgång av den kultförklarade serien i serieformat, inte filmformat som först var meningen. Tydligen har inspelningen redan påbörjats.

https://youtu.be/Mo8Qls0HnWo