Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polisen ”där nere” väljer BMW M5 Competition

Motorvägspolisen i australiensiska delstaten Victoria har gjort sitt val av inträdesbiljett i högfartsjakter, en tysk prestandasedan med V8 och fyrhjulsdrift.

Delstatspolisen i Victoria, Australien, har sedan i fjol några BMW-bilar i sin flotta. Då föll valet på 530d, en kvick dieselmodell som i snabbaste utförandet gör 0-100 km/h på 5,4 sekunder. Men för patrulleringen längs delstatens långa vägsträckor behövs ibland något ännu snabbare. Valet föll återigen på BMW, denna gång det vassaste som den München-baserade firman har att erbjuda om vid sidan om nyligen presenterade M8 Coupé.

Victoria-polisen har nyligen fått sin BMW M5 Competition levererad. De valde alltså den vassare versionen av nya M5 som marknadsintroducerades för ungefär ett år sedan.

Med Competition-emblem har M5 en V8 på 4,4 liter som ger 625 hästkrafter och 750 newtonmeter som alla fyra hjul drar nytta av. 0-100 km/h går på 3,3 sekunder, en tiondel snabbare än M5 M xDrive, det vill säga M5 utan Competition.

Toppfarten ligger på 250 km/h, om nu inte polisen har valt M Driver’s Package som innebär att toppfartsspärren höjs till 305 km/h.

PROVKÖRNING: BMW M5 M xDrive

Nu finns det inte mycket mer än de absolut snabbaste supersportbilarna i världen som kan köra ifrån Victoria-polisen.

BMW M5 kostar i Sverige från 1 158 000 kronor. Till det kommer även en fordonsskatt på över 15 000 kronor.