Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche 911 GT3 RS gick i småbitar i krocktest!

Så har då Porsche 911 äntligen krocktestats – och det gick inte alls bra. Något stjärnbetyg utdelades inte av tyska ADAC.

https://youtu.be/dCPWPj4JHqg

Många har under lång tid undrat varför inte sport- och supersportbilar krocktestas av exempelvis Euro NCAP, precis som de flesta andra ”normala” bilar gör. I Euro NCAP:s lista ekar det tomt när man letar efter exempelvis Aston Martin, Ferrari och Lamborghini. Porsche finns där men enbart i form av en modell, nämligen Macan. Inga övriga Porsche-modeller har krocktestats enligt NCAP-mallen. Men nu har äntligen världens mest kända sportbil, 

Porsche 911, genomgått det tuffa testet – och det gick inte speciellt bra.

Modellen det handlar om är 911 GT3 RS i skala 1:8, tillverkad av den världsberömda danska firman Lego och som kostar runt 3 000 kronor beroende på vilken handlare man besöker. Det rör sig alltså inte om den riktiga bilen, 911 är och förblir ett frågetecken vad gäller säkerheten (även om sportbilar, i synnerhet supersportbilar, tenderar att ha väldigt hög krocksäkerhet på grund av dess speciella uppbyggnad).

Som vi ser utfördes testet hos tyska ADAC enligt Euro NCAP:s frontalkrocktestmall med 40 procents överlappning. De flesta bilar brukar klara detta moment bra, men en Porsche i Lego gjorde det inte.

Tack för tipset, Johan!