Porsche börjar tillverka trumbromsar igen

Det var ett tag sedan sist, men nu återupptar Porsche tillverkningen av trumbromsar.

Bromsbackar som trycks ut mot en roterande trumma är en förlegad teknik när det gäller att få stopp på bilar. Förr i tiden var det enbart trumbromsar som gällde trots att tekniken med bromsskivor testades redan under 1800-talets sista årtionde, men det var inte förrän med Citroën DS på 1950-talet som trumbromsen började få viss konkurrens. Det var för övrigt i samma veva som trumbromsarna blev självjusterande, något som gjorde att tekniken kunde leva kvar i många år till.

I dag är trumbromsarna hyfsat sällsynta, i alla fall på våra breddgrader. Endast några småbilar har kvar dessa och då bara för bakhjulen. Trumbromsar är förresten fortfarande ganska vanligt på pickuper. En sak är då säker – Porsche har inga trumbromsar till modellerna de i dag erbjuder.

Trots det ska just Porsche börja tillverka trumbromsar igen. Det är inte nya 911 GT2 RS

 som har övergett sina kolfiberkeramiska skivor, långt ifrån. I stället handlar det om trumbromsar till märkets första modell 356. Denna klassiska modell finns kvar i väldigt många exemplar runt om i världen, så många att lagerhyllorna med reservdelar börja eka tomma, och då framför allt när det gäller slitdelar så som bromsar.För att kunna erbjuda sina kunder originalbromsar till 356 A (1955-1959), 356 B (1960-1963) och 356 C (1964-65) har man återupptagit produktionen enligt originalreceptet där trummorna smids och därefter svarvas för perfektion.Men smakar det så kostar det. Porsche Classic vill ha motsvarande 71 200 kronor för en uppsättning, det vill säga fyra stycken. Styckepriset ligger alltså på 17 800 kronor.

https://youtu.be/LrFSshRoYGQ