Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche hävdar att Paul Walkers död berodde på förarmisstag

Paul Walker och Roger Rodas omkom när de kraschade i en Porsche Carrera GT hösten 2013. Rodas fru stämde senare Porsche för att ha tillverkat en bristfällig bil. Nu ger Porsche svar på tal om varför dödsolyckan inträffade.

30 november 2013 omkom skådespelaren Paul Walker, känd från framför allt Fast & Furious-filmerna, och hans vän, racerföraren Roger Rodas, när sistnämnda kraschade Walkers Porsche Carrera GT.

Polisrapporten sa att olyckan berodde på hög hastighet, drygt 150 km/h på en sträcka där hastighetsbegränsning på 72 km/h råder, och inte på mekaniska fel på bilen. Två av däcken ska dessutom ha varit nio år gamla. Porsche rekommenderar däckbyte minst var fjärde år.

Ett halvår efter dödsolyckan stämde Roger Rodas fru Porsche i Nordamerika för att den tyska sportbilstillverkaren har tillverkat en bristfällig bil med konstruktionsfelaktigheter i hjulupphängningen. Därtill hävdade hon att hennes man hade kört i 88 km/h vid olyckstillfället, trots att polisrapporten påstod annat.

Det ska tilläggas att Carrera GT är en erkänt svårmanövrerad bil med giftiga tendenser (bilen saknar elektroniska hjälpmedel som t ex ESP) som kan vara livsfarliga i fel händer, men Roger Rodas var van vid både bilen och att köra i extrema situationer då han var tävlingsförare till yrket.

Nu har Porsches advokater återkommit med ett svar på stämningen. I svaret står att läsa att Roger Rodas frus påstående inte är sant och att olyckan berodde på förarmisstag. Här är kontentan av Porsches replik:

”Roger Rodas död, och alla andra skador, var resultatet av Roger Rodas brister. Han valde att uppträda på ett sätt så att han exponerade sig själv och andra för risker och faror.”

I Porsches formulering finns även en hänvisning till polisutredningens påvisning att hastigheten var en tydlig orsak till olyckan.

Känslan är att vi inte har hört det sista i den här tvisten.