Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche inte skyldiga till Paul Walkers död

Tyska sportbilstillverkaren Porsche har stämts ett antal gånger för att de anses vara ansvariga för att Hollywood-skådespelaren Paul Walker och hans vän Roger Rodas kraschade och omkom i en Carrera GT. Nu har en amerikansk domare friat Porsche.

Det var den 30 november 2013 som den populäre skådespelaren Paul Walker, främst känd för sin huvudroll i Fast & Furious-filmerna, omkom tillsammans med sin vän Roger Rodas. De färdades i en Porsche Carrera GT i hög hastighet när Rodas, som ansågs vara en erfaren racerförare, tappade kontrollen över bilen som fattade eld efter att ha krockat med några träd.

Paul Walker.Paul Walker.Paul Walker.
Paul Walker.

Roger Rodas fru, Kristine Rodas, var tidigt ute med att beskylla Porsche som ansvariga för att hennes man och Paul Walker omkom. Hon ansåg att modellen Carrera GT är en bristfällig bil som saknar flera viktiga säkerhetsdetaljer så som säkerhetsbur och säkerhetstank. Strax efter dödsolyckan lämnade hon in en stämningsansökan där hon bland annat påstod att hennes man var oskyldig till det inträffade, och att han inte färdades mer än i 88 km/h. Dessutom hävdade hon att bilens hjulupphängning gick sönder strax innan kraschen och att han omkom av den efterföljande branden.

Porsche slog ifrån sig anklagelserna och pekade på polisrapporten som tydligt lyfter fram att Roger Rodas och Paul Walker färdades i 150 km/h på en vägsträcka där 72 km/h råder och att det var förarmisstag som ledde till tragedin. Den efterföljande obduktionen av Roger Rodas visade dessutom att hastigheten måste ha varit minst 160 km/h, baserat på krockvåldet som kroppen hade utsatts för.

Nu har en federal domare i Los Angeles gett avslag till fru Rodas stämningsansökan. Domaren menar att det inte finns tillräckliga bevis för att bilen saknade vitala säkerhetsanordningar och att det även saknas bevis för att hjulupphängningen skulle ha gått sönder strax före kraschen. Domaren ska också ha åberopat obduktionsrapporten som säger att Roger Rodas omkom på grund av kollisionen, inte på grund av den efterföljande branden.

Men Porsche kan inte andas ut ännu. Ytterligare stämningar mot dem ligger i väntan på avgöranden. Roger Rodas fru lämnade under fjolåret in en andra stämning, så gjorde även Paul Walkers dotter samt hans pappa. Alla stämningar tar upp ungefär samma detaljer som de ovan nämnda, detaljer som det saknas bevis för. Dessa stämningar kommer alltså med största sannolikhet att möta samma öde som Kristine Rodas första stämning.