Privat samling på 700 bilar auktioneras ut

Han körde lastbil, samlade på fordon och drömde om ett museum. Nu har han gett upp och du kan ropa in en av hans över 700 fordon.

Auktioner med hundratals fordon är inte ovanliga. I USA har de sedan länge varit vardagsmat. Du som hänger här hos oss på Teknikens Värld och kanske rent av läser vår gammelbilstidning Klassiska Bilar minns säkert Europas största fordonsauktion med över 800 fordon som hölls av RM Sotheby’s i slutet av förra året.

Nu i sommar ska VanDerBrink Auctions klubba över 700 bilar, en imponerande siffra det med. Det som är än mer imponerande är dock att alla bilar ägs av en och samma privatperson.

Galen eller ej, den gamle lastbilschauffören Ron Hackenberger är i alla fall galen i bilar. Som 15-åring köpte han sin första; en Studebaker från 1948, och sedan dess har samlandet rullat på. I fallet Studebaker, som är favoritmärket, har samlingen expanderat med ytterligare 250 bilar.

Någon annan inriktning har samlandet egentligen inte haft förutom att bilar han köpt inte ”skulle vara något man såg varje dag”. Här finns såväl lastbilar, traktorer, motorcyklar, flakbilar, mikrobilar, limousiner… Ja, alla typer av fordon i högst olika kondition.

Ron Hackenberger är svag för Studebaker… och Citroën HY.

Även om det mest handlar om amerikanska bilar hittar vi européer som Tatra T600, Saab Sonett III, Volkswagen Typ 2, Fiat 600, Opel GT, Autobianchi Bianchina, Porsche 924, MG Midget, BMW Isetta, Triumph Stag, Fiat X 1/9, Renault Dauphine… och så kan vi fortsätta att hålla på i evigheter.

Mest intresse kommer förmodligen cirkulera kring samlingen av amerikanska muskelbilar från slutet av 1960-talet skapa även om nyttofordonen av märkena IH och John Deere kommer att få många bud.

Med tiden sålde han sitt åkeri och slog sig ner på en ranch men samlandet av bilar bara fortsatte. Nu har han emellertid gett upp sin vision om ett museum och låter auktionera ut bilarna utan reservationspris.

Du har god tid att bläddra i utbudet. Auktionen sker först den 14 till 16 juli. Du kan buda på webben eller bege dig till Norwalk i Ohio.

Bilder på bilarna ser du på denna länk.