Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rad av gasolyckor skapar oro i branschen

En rad dramatiska gasolyckor kräver tydligare riktlinjer för brandmän, poliser, bärgare och verkstäder, menar branschorganisationer.

En rad dramatisk incidenter med gasdrivna fordon har skett i landet den senaset tiden. SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, räknar till sju under de senaste fyra månaderna. Att ingen har dött eller skadats är bara tur, menar man.

– Om någon hade dött eller skadats vid någon dessa händelser hade det fått stor uppmärksamhet. Då hade myndigheterna fått krav på sig att börja arbeta fram hur brandmän, poliser, bärgare och verkstäder ska hantera gasfordon som brinner, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Tidigare har SFVF, en branschförening med över 2 200 anslutna verkstäder, ansökt om ett projekt hos innovationsmyndighet Vinnova men fått avslag. Man tänker nu försöka igen och pekar på flera incidenter.

I Kramfors exploderade en gastank på en bil. Bilens tak landade någon meter från en brandman som stod 30 meter från bilen. Poliserna som först var på plats visste inte att det rörde sig om ett gasfordon.

Vid en bussbrand i Göteborg exploderade gastuberna varpå en skyddskåpa landade bredvid två brandmän. Gastuberna flög än längre än kåpan. Brandmän kastades omkull av stötvågen.

En gasdriven sopbil exploderade efter tankning. Bärgningspersonal trodde tankarna var tomma. Bärgningen avbröts och tankarna tvingades tryckavlastas genom beskjutning.

Ansökan hos Vinnova har gjorts i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP).