Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Raketdriven cykel spöar skiten ur Ferrari 430 Scuderia

Du kanske tycker att du är snabb på cykel, men det är du verkligen inte. För snabb på cykel, det är en schweizare som monterat raketmotor på sin hoj. 333 km/h – nytt världsrekord.

https://youtu.be/WREyAicJXkM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

På Paul Ricard i södra Frankrike slogs i fredags ett mäktigt världsrekord. Schweizaren Francois Gissy, även kallad ”Schweiz raketman”, slog till med en toppfart på 333 km/h. Snabbt, men kanske inte så extremtsnabb, tänker du? Sant, men Francois Gissy kom upp i den hissnade farten på sin cykel! Och det tog mindre än fem sekunder att nå dit, alltså snabbare än vad en Formel 1-bil mäktar med.

Av bara farten passade Francois Gissy på att ”mäta sig” mot en Ferrari 430 Scuderia – en V8-bestyckad best med 510 hästkrafter, som gör 0-100 km/h på 3,3 sekunder och toppar 324 km/h.

Intressanta fakta om den raketdrivna cykeln:

Den heter passande nog Kamikaze V och drivs av tre små raketmotorer. Den har en accelerationskraft på 4,2 kN (kilonewton), gör 0-100 km/h på 1,1 sekunder, 0-200 km/h på 2,5 sekunder, 0-300 km/h på 4,3 sekunder och 0-333 km/h på 4,8 sekunder. 333 km/h nås efter cirka 250 meter. Kvartsmilen avverkas på 6,8 sekunder. Kraften som ”cyklisten” utsätts för vid accelerationen är som högst 3,1 g och vid inbromsningen är kraften negativt 1,8 g.

Men schweizaren är inte nöjd med detta. Francois Gissy och hans kompis Arnold Neracher, som utvecklar cykeln, håller just nu på att utveckla en 10 g-cykel, det vill säga en raketcykel som är så kraftig och accelerationssnabb att G-krafterna uppgår till över 10 g. Det kan jämföras med världens kraftfullaste Top Fuel-dragsterbilar som genererar krafter på upp till maximalt 6 g. Det är till och med mer än vad en stridspilot får uppleva vid start då de ”bara” når upp till omkring 8 g. Dock står det sig slätt mot de 15-20 g som en katapultutskjutning ur ett flygplan genererar. 0-100 km/h ska avverkas på mindre än en sekund.

Även denna cykel har ett riktigt passande namn, nämligen Spine Crusher. På svenska blir det Ryggradskrossare.