Rockrökare till 911 på auktion

Gillar du Porsche och hårdrock? Och enägarbilar med få mil på mätaren. Ropa då in denna 911 Turbo som ägts av Glenn Tipton i Judas Priest.

Fastän den värsta hypen kring Porsche 911 som auktionsobjekt har lagt sig och bilarna i fråga inte alltid får pulsen att höjas så gör kanske just detta exemplar det – speciellt om du gillar hårdrock.

Bilen i fråga är en 911 Turbo från 1985 som inte ens rullat 2230 mil sedan den lämnade fabriken. Det, liksom att den är i SE-utförande med detaljer som ventilerade hjulhus bak och läderklädsel gör att den sticker ut ur mängden vid Porsche-auktionen på Silverstone den 21 oktober. Liksom den udda kulören Chiffon White. Enägarbil? Jo, visst – och inte vilken ägare som helst utan Glenn Tipton, gitarrist i hårdrocksbandet Judas Priest.

– Vi fick en guidad tur på fabriken i Stuttgart under vår turné 1985 och jag imponerades av hur de byggde bilarna. Jag var tvungen att köpa en, berättar Glenn Tipton.

Anledningen till bilens låga miltal är att musikerna haft fullt upp samt att han bor på landet och inte har velat ta ut bilen vid dåligt väder. Jo, han bor på de brittiska öarna och mycket riktigt är ratten på höger sida. Nu känner han att det är dags att sälja Porschen till någon som har tid att körda det välbehållna exemplaret.

Judas Priest-fantasten sitter nog och nickar just nu, kan det verkligen vara en slump att Judas Priest album från 1986 heter just ”Turbo”och hitsingeln ”Turbo Lover"?

Silverstone Auctions räknar med att bilen kommer att gå för mellan 180 000 och 220 000 pund vilket motsvarar ungefär 2 till 2,4 miljoner kronor, vilket är vad man får betala för de allra finaste exemplaren av den modellen på marknaden.

Om du hör till dem som ogillar både hårdrock och modellen 911 så finns det en uppsjö annat i Porscheväg att ropa in under auktionen. Såväl frontmotorbilar från 1980-talet, tillbehör, merchandise som en traktor vid namn Junior.

Jo, du läste rätt. Porsche har faktiskt byggt en traktor, ett fordon vi på Teknikens Värld naturligtvis har kört (se bilden ovan). I nummer 14/2011

 tog sig Mikael Stjerna an Stockholms gator med vrålåket som hade en encylindrig dieselmotor på 822 kubikcentimeter och 14 hästkrafter. Det återstår att se om han släpper en låt vid namn "Diesel Lover".

https://youtu.be/JhY9GOhFwN4