Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rolls-Royce likbil
Rolls-Royce likbil
Rolls-Royce likbil
Rolls-Royce likbil

Rolls-Royce Phantom – som likbil

Italienska Biemme Special Cars har byggt om en Rolls-Royce Phantom med ett enda syfte – att bli den lyxigaste likbilen i världen.

Än har italienarna på Biemme Special Cars en del att lära av de egyptiska faraonerna, men med dagens mått mätt är det svårt att tänka sig ett stekigare sätt att ta den välbeställde till den sista vilan än i Phantom Hearse B12. 

 Måtten för likvagnen är i storleken ”mindre kyrka” vilket betyder sju meter lång, 188 centimeter hög och lika många centimeter bred. Facket för kistan mäter 234 gånger 90 gånger 92 centimeter. Karossbyggarna har lagt ner 200 meter svets och 600 specialbyggda delar i konverteringen men karossfirman har ironiskt nog valt att behålla originalbilens självmordsdörrar.

 Motorn är som förut, en 6,75 liter stor V12 på 460 hästkrafter som fortsatt kopplas ihop med en sexväxlad automatlåda. Priset för att åka i härligheten till evigheten är drygt en halv miljon euro, eller drygt fyra och en halv miljon kronor. Riktig världspremiär blir först på begravningsmässan Tan Expo i Bologna. Om det blir en modell som baseras på den ansiktslyfta Phantom Series II är oklart.