Rysslands mest skruvade fordon!

ZIL-29061 är fordonet alla med terrängkörningsintentioner borde ha. Ingenting stoppar det den ryska ”korkskruven”.

https://youtu.be/kkUc3_cYy_0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Smaka på namnet: ZIL-29061. Sexigare modellnamn än så blir det inte. Redan vid åsynen av bokstäverna och siffrorna inser man att det är något alldeles speciellt som gömmer sig bakom dem. Och visst är det så, ZIL-29061 är nämligen ett amfibiskt skruvfordon som byggs av ryska ZIL som har enormt många bilar, lastbilar, militärfordon och andra fordon på sin meritlista.

I stället för larvfötter, vanliga hederliga hjul eller något annat som vi tidigare sett har ZIL-29061 två längsgående ”skruvar” som ger överlägsen manöverbarhet. Amfibiefordonet kan vända på en femöring, köra framåt och bakåt och vinkelrätt åt sidorna. Sedan finns det inte mycket som stoppar den. Gyttja, kärr, djupa vattendrag – den tar sig fram överallt. Den kan till och med köra på hårda, fasta underlag – då ser det ut som om ZIL-29061 svävar fram.

ZIL-29061, som i grundversion heter ZIL-2906, byggdes under 1970-talet (Ryssland hette då Sovjetunionen) att kunna leta efter rymdkapslar som landat i oländig terräng. Den är knappt fem meter lång och väger bara cirka två ton. I vatten klarar den hastigheter på 8,6 knop (cirka 16 km/h), i djup lera kommer den upp i 20 km/h och i snö 45 km/h.

Så alla ni som satsar på terrängkörning med Land Rover Defender eller kanske en gammal Volvo C303 (Tgb 11), det är en ZIL-29061 ni ska ha!

Tack Stefan för tipset!