Så enkelt lagar du en punktering vid vägkanten

Så svårt är det egentligen inte, se bara hur lätt det är för den här killen att i ett nafs fixa ett hål i däcket, helt utan dyra maskiner till sin hjälp.

https://youtu.be/FeBOfD7R2G8

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Så här lagar du en punktering längs vägen:

1. Börja med att få en punktering.

2. Ta fram fälgkorset och domkraften. Lossa därefter hjulet.

3. Leta upp hålet som utgör punkteringen. Finns vatten inte tillgängligt, använd ditt (eller någon annans) saliv. Plocka ut eventuella rester av materialet som är orsaken till hålet i däcket. Töm därefter däcket på luft.

4. Kräng av däcket från fälgen. Det finns olika metoder utan maskin, men däckjärn och muskler lär behövas i de flesta fall.

5. Hitta lite gummirester längs vägen. Ofta ligger det var och varannan kilometer gamla regummerade lastbilsdäck som har exploderat.

6. Hitta lite ved i skogen.

7. Tänd eld på veden, smält gummit i en konservburk (som tyvärr också ofta ligger i naturen och skräpar, så du gör miljön en gärning – så länge du inte kastar tillbaka burken igen).

8. Smeta ut det nedsmälta, brinnande gummit där hålet i däcket finns. Pressa med något som är eldfast, till exempel en slät och tung sten. Se till att skydda övriga delar av däcket från eventuell eld.

9. Låt det torka och härda.

10. Kräng på däcket på fälgen igen, tag lite av ditt hårvax och smeta på däckkanten om det är motsträvigt. Montera hjulet på bilen, sedan är det bara att tuta och köra.

Så där, tio enkla och snabba steg för att kunna ta dig vidare på färden med ett så gott som nytt däck – förvisso utan luft om du inte har en 12-volts luftkompressor i bilen. Skulle det vara någon punkt som är oklar hänvisar vi dig till filmen ovan som också illustrerar det hela bra, men det är den filippinska versionen och skiljer sig en aning från den svenska.