Så funkar en bilmotor – Randall Munroe förklarar på ett enkelt sätt

Nu är den släppt i Sverige – före detta NASA-killen Randall Munroes bok Så funkar allt (Thing Explainer på engelska). Med lättförståeliga ord och förklarande illustrationer beskriver han en rad olika innovationer fungerar, bland annat hur bilmotorn.

Amerikanska forskaren Randall Munroe syns lite överallt. Den före detta NASA-anställda programmeraren och serietecknaren (känd för webbserien ”xkcd”) har bland annat gästat populära TED Talks. Nu kommer han att bli mer känd för den svenska publiken då hans bok ”Thing Explainer – Complicated stuff in simple words” har släppts på svenska nu i dagarna. Den svenska titeln lyder ”Så funkar allt – komplicerade saker förklarade med enkla ord”.
Boken har hyllats i hemlandet, och bland annat Microsoft-grundaren Bill Gates berömmer den på sin officiella blogg.

Det finns mycket i denna bok som intresserar oss bil- och tekniknördar, men det är framför allt uppslaget på sidan elva (som kan vecklas ut) som får oss att höja två tummar upp i vädret. Där beskriver Randall Munroe hur en bilmotor fungerar, eller som han själv kallar det; ”Under locket längst fram på en bil”.
Med enkla ord förklarar han i kombination med en fantastisk illustration bilmotorn. Han går igenom del för del i motorn, bland annat eldlådan, eldstartarna och fothjälpare som drivs av ingenting. Eldlådan är ju förstås topplocket, eldstartarna är tändstiften och den där fothjälparen som drivs av ingenting är så klart bromsservon och dess vakuum.
Många av formuleringarna är faktiskt mer logiska än vad de riktiga benämningarna är. Eldvatten kanske är något John Wayne skulle säga till indianerna, men här är det benämningen för bensin. Luftkollare är ett till exempel Randall Munroes enklare ord för luftmassemätare.

För den som är insatt kanske boken inte är lika spännande som för den som ingenting vet om bilmotorn, men för den insatte ger boken i stället en fantastisk läsning med många stunder av skratt.

Boken finns alltså ute i de svenska bokhandlarna från och med nu. Men du kanske slipper springa ner till din lokala bokhandel för att komma över ett exemplar. Vi lottar nämligen ut tre exemplar av Randall Munroes ”Så funkar allt” till tre teknikensvarld.se-besökare. Boken kostar i handeln omkring 200 kronor och innehåller så mycket mer än en förklaring av bilmotorn. Bland ett 40-, 50-tal olika förklaringar hittar vi bland annat hur en tvättmaskin, en rymdstation, tektoniska plattor, ett träd, en atombomb och en smartphone fungerar.

Så här vinner du bokenSkicka ett mail till webmaster@teknikensvarld.se med ämnesraden ”Boktävling: jag vill vinna” (utan citattecken). I mailet skriver du ditt namn, din postadress samt en motivering till varför just du ska vinna.
Den 16 december vill vi senast ha in ditt svar. Lycka till!