Foto: Teknikens Värld

Saab Memorial är i full gång – 4 av 12 timmar på banan avverkade

Termometern stod på -30 grader i morse när våra sex gammel-Saabar, fem 900:or och en 96:a, startade upp motorerna för dagens 12-timmarstest på Mattsåsbanan.

Klockan 08.00 i morse gick startskottet för Saab Memorial, eventet där vi på Teknikens Världs redaktion samt inbjudna gäster, minns och hedrar en av Sveriges stora stolheter – med andra ord Saab.

 Vi hedrar det ”trollhättska” bilmärket med ett 12-timmarstest på Mattsåsbanan i Torgås några mil från Sälen.

 Efter fyra timmars körning leder Saab 900i team ”Erik Gustafsson” trots att även denna 900 har besökt snövallarna åtminstone en gång. Men de andra 900:orna är hack i häl medan klenoden, Saab 96:an, ligger lite på efterkälken efter ett tekniskt missöde tidigt på morgonen. Men 96:an går just nu mycket bra och kan mycket väl komma ikapp och kanske ta sig förbi sina nyare syskon.

 Olof Adlercreutz låter hälsa till alla oss som sitter på teknikensvarld.se att det är riktigt roligt där ute på banan och att bilarna går förträffligt. Det är svinkallt men det har man inte tid att tänka på, man är så uppe i varv – varv efter varv.

 Knappt åtta timmars körning återstår, alltså gott om tid för att något häpnadsväckande ska ske i resultatlistan eller i snövallarna. Vilken bil tror du vinner? 900 nummer 25 eller någon av de andra 900:orna, eller kanske du håller en extra tumme för vår 96 från 1979?

 Nedan ett axplock bilder hämtade från liverapporteringen på Teknikens Värld Facebook-sida som du självklart är välkommen att följa.

 Är du i närheten av Torgås och Mattsåsbanan finns det så klart ingen ursäkt för att du inte ska komma dit och titta på Saab Memorial i dag. Förutom att höra sköna Saab-motorer varva på den snöbelagda banan har du möjlighet att växla några ord med oss på Teknikens Värld eller någon av våra inbjudna gäster, till exempel Saab-museets chef Peter Bäckström.