En saab 96 och fyra Saab 900 Foto: Olof Adlercreutz

Saab Memorial – dagen innan dagen

Våra Saab 900 och 96:an från 1979 kom upp helskinnade till Torgås i går trots kyla och ymnigt snöande. Men efter en natt med väldigt många minusgrader, startade verkligen bilarna i morse?

Fem av våra sex Saab-bilar som ingår i 12-timmarstestet Saab Memorial, som går av stapeln i morgon, tog sig upp till Torgås sent i går. Den sjätte Saaben, en 900i, lyckades i morse haverera redan på Odengatan i Stockholm. En av er läsare fick syn på vår kollega ståendes bockad under motorhuven och var snabb att delge oss detta missöde med en kommentar under förra Saab Memorial-artikeln. Skoj att ni är på hugget!

 Nu var det som tur är inget större fel på 900:an, ett nytt batteri och den blev som ny. Snart gör den sina Saab-syskon sällskap uppe i Torgås.

 Hallå igen Olof! Hur gick resan på 40 mil i går kväll? Några incidenter?

– Det gick hur bra som helst. Vi kom fram vid 22.30-tiden efter cirka sex timmars körning. Våra Saabar tickade på och trots att det var snorhalt långa stunder satt vi säkert bakom rattarna tack vare Saabs förträffliga framhjulsdrift.

 Fina vinterbilar med andra ord. Ville de starta i morse?

– Det var -22 grader när vi gick ut till bilarna tidigt i morse. Alla fem startade utan några som helst problem. Svenska bilar kan man verkligen lita på oavsett klimat.

 Härligt! Alla bilar är redo för morgondagens 12-timmars?

– Helt klart. Alla bilarna mår bra. Endast en drivknut på ena 900:an knackar lite lätt, men det kommer inte att vara någon fara.

 Vad gör ni i dag?

– I dag blir det uppladdning för både oss och bilarna. Förberedelser och vila.

 Vi hörs igen snart!

– Det gör vi.

I stort sett hela Teknikens Världs redaktion kommer att befinna sig i Torgås i helgen för 12-timmarstestet Saab Memorial. Så om du har vägarna förbi får du inte bara titta på fina Saab-bilar utan också tillfälle att kanske träffa någon av alla oss som du läser och hör så mycket om.

Du som har Facebook kan också ta del av lite snabba rapporter och bilder från Saab Memorial på Teknikens Världs Facebook-sida.