Saab 900i på väg mot Saab Memorial Foto: Olof Adlercreutz

Saab Memorial – nu bär det iväg

I helgen har vi på Teknikens Värld ett maffigt och annorlunda 12-timmarstest där bara Saab-bilar får vara med. Nu har våra inköpta gamla Saabar börjat rulla från Stockholm med sikte mot Torgås inte långt från Sälen.

Saab Memorial. Du kanske undrar vad det är för något?

Jo, det är så här att vi tycker så mycket om Saab, ett av våra svenska bilmärken, och är så ledsna över att det anrika bilföretaget nu har gått i konkurs att vi på något sätt vill hedra Saab Automobile.

Därför har vi köpt in sex gamla Saab-bilar, fem 900 från 1980-talet och en 96 från 1979, som vi har sett över rent mekaniskt så att de kan bära oss till metropolen Torgås som du hittar inte många mil från Sälen.

Väl där ska, cirka 40 mil från Stockholm, ska vi ha ett aldrig tidigare skådat 12-timmars Saab-test.

Det bästa av allt – du är välkommen att titta på om du känner för det och har vägarna förbi. Exakt plats är Mattsåsbanan i Torgås. På lördag 4 februari mellan klockan 08.00 och 20.00 är vi igång.

Min kollega här på webben sitter just nu i en ljusblå Saab 900i från 1988. Han har precis lämnat Stockholm och befinner sig på E18 på väg norrut. Vi hör med honom hur det är att susa fram i motorvägsfart med 110 trollhättanhästar under rumpan.

Tjena Olof! Hur går det?

– Jo då, det går fint här. Vi har nått E18 och börjar komma ifrån den värsta stockholmstrafiken.

Vilken hastighet håller du nu?

– Vi kör i karavan och håller alla 110 km/h. Det går kanonbra, Saaben står sig fortfarande trots att den är 24 år gammal.

Surrigt och burrigt eller?

– Faktiskt inte. Den varvar på i 3 000 r/min och det är förhållandevis behaglig ljudvolym i kupén.

Låter som rena drömbilen!

– Ja, faktiskt är detta min drömbil... eller var min drömbil om jag ska vara korrekt. När jag var liten pojke ville jag ha en Saab 900 med än allt annat. Men ville så klart ha en Aero med lite krut.

När tror du att ni är framme?

– Om sisådär en fem till sex timmar skulle jag tippa. Om det inte blir för jobbigt väglag med halka och om bilarna håller. Svinkallt ute och jag är inte sugen på att stå under motorhuven vid vägrenen. Håll tummarna för oss.

Klart jag gör! Kör nu försiktigt och njut av din Saab.

– Det gör jag och har gjort så sedan första metern i den.

I stort sett hela Teknikens Världs redaktion kommer att befinna sig i Torgås i helgen för 12-timmarstestet Saab Memorial. Så om du har vägarna förbi får du inte bara titta på fina Saab-bilar utan också tillfälle att kanske träffa någon av alla oss som du läser och hör så mycket om.

Du som har Facebook kan också ta del av lite snabba rapporter och bilder från Saab Memorial på Teknikens Världs Facebook-sida.