Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Samsung misstänks för fusk à la Volkswagen

Sydkoreanska elektroniktillverkaren Samsung anklagas nu för fusk som följer samma mall som Volkswagens – att produkterna visar upp ett annat beteende under test än vid verklig användning.

Nu är detta inte en bilnyhet, men helt klart intressant med tanke på de senaste veckornas uppdagande av Volkswagen-koncernens systematiska fusk med godkända utsläppsvärden från dieselmotorer när de testas i laboratorium men som markant överstiger uppsatta gränser vid verklig körning.

Gigantiska Samsung, som är verksamt inom många områden men främst är kända för hemelektronikprodukter, beskylls nu för att mörka TV-apparaternas energiförbrukning. ComplianTV, en oberoende EU-finansierad forskningsgrupp, har nämligen genomfört förbrukningstest på Samsungs TV-apparater i laboratoriemiljö och vid verklig användning. I likhet med fallet Volkswagen uppmättes lägre förbrukning i laboratoriet än i vardagsrummet. Funktionen”motion lighting” drog ned TV:ns ljusstyrka vid test, men inte vid vanlig användning.

Upptäckten har lett till att EU-kommissionen ska utföra vidare kontroller och eventuellt skärpa dem. I slutändan kan det leda till förbud mot TV-apparater och andra elektroniska produkter som förbrukningsmässigt inte håller vad de lovar.

Samsung slår ifrån sig och dementerar att deras TV-apparater skulle innehålla fusk. Till brittisk media säger en företagsrepresentant att det inte finns några likheter mellan deras TV-skärmar och Volkswagens fuskprogram.

Samsung dementerar att fusk förekommer i deras TV-apparater

Vi dementerar bestämt anklagelserna om att en av våra TV-inställningar är skapad för att ge missvisande svar om energiförbrukningen i testsituationer.

Motion lighting-inställningen är ingen funktion som bara aktiveras under testförhållanden, utan tvärtom är det en grundinställning som fungerar både i testsituationer och i hemmet. Funktionen är automatiskt påslagen från det att våra kunder tar emot TV:n, och fortsätter vara så länge våra kunder väljer att se på sin TV i ”Standard viewing mode”.

Motion lighting-inställningen är en del av en rad funktioner som har utvecklats för att reducera miljöpåverkan av vår TV-teknik. Vi är otroligt stolta över dessa tekniska lösningar och vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av innovation funktioner inom området.

En mer detaljerad förklaring på engelska finns att ta del av på Samsungs blogg.