Foto: SofiLayla

Saudiarabien ska tillåta kvinnor köra bil

Efter många och långa år av debatter ger nu Saudiarabien efter och det ska från mitten av nästa år bli tillåtet för kvinnor att göra bil i landet.

I tisdags kväll meddelade saudiarabisk media att landets kungahus med kung Salman bin Abdul Aziz i spetsen vänt i frågan vad gäller kvinnors rätt att få framföra bil i landet. Kungen upphäver förbudet och kvinnor ska få köra bil i det ultrakonservativa landet tidigast i juni 2018.

Förbudet har funnits sedan landet blev självständigt 1932 och har försvarats hårt av framför allt den religiösa ledningen som har menat att kvinnor är olämpliga bakom ratten samt att kvinnor i trafiken skulle bli svårhanterliga för manliga bilförare. En imam har dessutom hävdat att bilkörning är skadligt för kvinnors äggstockar.

Landets frispråkige kronprins har starkt ifrågasatt förbudet, något vi skrev om i fjol, och hans inställning i frågan har sannolikt varit tungan på vågen för att kungahuset äntligen skulle ändra åsikt.

Tidigare har bland annat kvinnliga lobbygrupper tryckt på för förändring, för nästan tio år sedan skrev vi om att det resulterade i att kvinnor skulle få köra bil. Men så blev det inte den gången och vi hoppas nu att dagens besked förverkligas.