Se mosad BMW bli som ny igen

Nu ska du få se ett riktigt hantverk när en skicklig bilriktare tar sig an en kraftigt krockad BMW 750i xDrive för att få den att bli som ny igen.

https://youtu.be/wR2f-q4WPfs

En kraftigt demolerad bil kanske aldrig kommer tillbaka till livet igen, men tack vare skickliga bilplåtslagare/riktare kan uträknade bilar göra just det – på gott och ont (tänker på ohederliga personer som 

förvandlar uträknade bilar till ”nya” igen i exempelvis Litauen).

I filmen ovan får vi se ryska bilplåtslagaren Arthur Tussik ta sig an en ganska kraftigt krockad BMW 750i xDrive. Vad bilen råkat ut för vet vi inte, men den kraftiga smällen har krökt fronten, knycklat till vänster sida och taket. Höger sida är mer eller mindre intakt.

15 dagar av plåtarbete, som komprimerats till 20 minuter film, tog det Arthur Tussik att få BMW:n som ny igen. Det var dagar fyllda av plåtknackning, utsträckning, mätande och mycket annat. Det är ett imponerande arbete han lägger ned på bilen som får några nya karosspaneler då vissa var för tillknycklade för att knackas ut igen.

Efter plåtarbetet följde tolv dagars lackeringsjobb, så efter totalt 27 dagar var bilen som ny igen.

Dock vill vi reservera oss mot att bilen verkligen fungerar som när den var fabriksny. Även om Arthur Tussik drar ut balkar till sina rätta positioner, svetsar och har sig så är det högst troligt att vissa komponenter inte har kvar sin ursprungliga hållfasthet. Bilen har sannolikt inte sin naturliga krocksäkerhet kvar. Bortsett från det är det ett minst sagt imponerande hantverksjobb vi får se i filmen.

Arthur Tussik har en egen YouTube-kanal där han har lagt upp många filmer på bilar som fått en ny chans i livet. Där får vi ta del av modeller från BMW, Audi, Toyota, Volvo, Volkswagen, Fiat och många andra märken går från tillknycklade till släta.