Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sista LaFerrari Aperta slog nytt rekord – 79 miljoner kronor

Ferrari kunde inte hålla sig utan byggde ännu ett exemplar av LaFerrari Aperta för att auktionera ut den. Pengarna som den inbringade skulle gå till välgörande ändamål. Och vilka pengar det blev! Nästan 80 miljoner kronor.

För en vecka sedan skrev vi om att Ferrari hade byggt ett 210:e exemplar av taklösa LaFerrari Aperta, alltså en extra bil utöver de 209 planerade. Anledningen till deras rockad var den stora och unika Ferrari-auktion som hölls den gångna helgen och som var en markering av att företaget fyller 70 år i år. Det sista LaFerrari Aperta-exemplaret skulle vara en av de absoluta huvudattraktioner på auktionen som RM Sotheby’s var ansvarig för. Det var just vad bilen blev – huvudattraktion. Den såldes nämligen för en rekordsumma.

När budgivningen var över stod det klart att det vinnande budet låg på 8,3 miljoner euro vilket motsvarar 79,2 miljoner kronor, i runda slängar fem gånger mer än standardpriset. Det betyder också att sista exemplaret av LaFerrari Aperta såldes för ungefär 23 miljoner kronor mer än sista exemplaret av LaFerrari i coupéutförande, även det ett sista specialexemplar byggt för att inbringa pengar till välgörande ändamål.

Inte nog med att sista Aperta-exemplaret blev så mycket dyrare än coupéversionen, med drygt 79 miljoner kronor blev bilen även den dyraste 2000-talsbilen hittills. Slutpriset var dessutom dubbelt så högt än vad RM Sotheby’s hade räknat med.

Pengarna från försäljningen av ”Apertan” ska gå till ett barnutbildningsprojekt inom Rädda Barnen. Pengarna från förra årets auktion av sista coupéversionen gick till utsatta i jordbävningen som drabbade Italien.