Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smart Fortwo med jetmotor gör över 350 km/h

En gammal Smart Fortwo höjer man inte ögonbrynen för, men den här jetmotordrivna saken går inte att blunda för.

I Telluride, Colorado, bor Bill Berg som är med i Rocketbilly Racing, ett gäng som älskar att slänga på gasturbin- och jetmotorer på sina bilar. En av deras fordon har vi berättat om tidigare, nämligen om den gula skolbuss som gör över 480 km/h och förbrukar 570 liter jetbränsle över kvartsmilen (402 meter).

Denna gång handlar det om ett betydligt mindre fordon, nämligen en helt vanlig Smart Fortwo från 2008. Den är vanlig på så sätt att den har kvar sin trecylindriga 71-hästarsmotor som driver framhjulen – när bilen framförs i trafik. Den är alltså gatlegal.

Men utanför vanliga vägens asfalt finns det en helt annan maskin som tar över, nämligen en General Electric T58-GE03 som med efterbrännkammare kommer upp i cirka 2 000 hästkrafter. Motorn har tidigare suttit i en Bell UH-1 Iroquois, det vill säga den helikopter som går under smeknamnet Huey och som var så oerhört aktiv (7 000 st) under Vietnamkriget under 1950-, 1960- och 1970-talen (kriget varade i nästan 20 år).

Denna helikopter har de flesta av oss sett på teve. Motorn i Huey-helikoptern sitter numera i en Smart Fortwo. Här ses 2:a bataljonen, 14:e infanteriregementet år 1966 i närheten av gummiplantagen Filhol i Vietnam. Foto: James K. F. Dung, SFC

Nu sitter alltså denna motor i en Smart Fortwo där den tar upp hela passagerarplatsen och med tillbehör även allt bagageutrymme. Bilen är med andra ord strikt ensitsig.Speciellt praktisk är bilen inte, men desto roligare att köra… får vi förmoda. Det tar nio sekunder att nå 274 km/h och toppfarten sägs vara 354 km/h. Nackdelen är bränsleekonomin. 57 liter per fem minuter är lite mer än vad vi andra är vana vid.

https://youtu.be/h6hAoAvdZjY