Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smokey and the Bandit-hopp i verkligheten blev platt fall

Man kanske inte alltid ska ge sig på coola grejer man sett på film. Det är sällan det lyckas bli lika bra i verkligheten.

Börja med att först se på den övre av de båda filmerna i denna artikel. Ett av bilvärldens mest berömda hopp ser du där, nämligen det i filmen Smokey and the Bandit (Nu blåser vi snuten) från 1977. Där får vi se Burt Reynolds hoppa över en flod då bron är trasig, allt för att komma undan de jagande poliserna.

Det är bara det att hoppet är gjort på film. Det är mycket tricks och grejer bakom för att få det att se så perfekt ut, med Burt Reynolds bakom ratten. I själva verket är det ett ganska avancerat stunt.

LÄS MER: Burt Reynolds är död – så minns vi honom

https://youtu.be/

Titta nu på klippet nedan som spelades in under årets Carlisle Chevrolet Nationals i USA. Där ser vi en till synes fin Pontiac Firebird Trans Am, det vill säga en sådan som Burt Reynolds kör i filmen, försöka sig på stuntet. Det går inte speciellt bra.Rampen skickar bilen upp i luften, så långt är det rätt. Sedan tar gravitationen över och som så många gånger förr landar den flygande bilen inte på hjulen, utan på nosen. Synd på en så fin bil som vi så klart inte vet i vilket skick den var i. Nuvarande skick har vi däremot stenkoll på.

LÄS MER: Burt Reynolds Trans Am till salu

https://youtu.be/