Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Steve McQueens äkta Bullitt-Mustang funnen!

Den har varit försvunnen sedan filminspelningarna 1968, men nu är den äntligen funnen – den Ford Mustang som Steve McQueen rattade i en av världens mest kända bilfilmer – Bullitt.

1968 gick filmen Bullitt upp på biograferna, en film som står sig starkt än i dag tack vare huvudrollsinnehavaren Steve MqQueen och den Ford Mustang han körde under bland annat fantastiska biljakter i backarna i San Francisco. Bilen är i dag en filmklenod (och blev här i Sverige framröstad till världens näst coolaste filmbil genom tiderna), men tills nu har ingen vetat om var den befinner sig. Bilen – eller rättare sagt bilarna, två stycken identiska användes i filmen – har nämligen varit försvunna sedan 1968. Trots många och ihärdiga försök att hitta dem.

Nu är åtminstone en av dem återfunnen. Den hittades nyligen på ett skrotupplag i Baja California i nordvästra Mexiko. Att det är en av de båda bilarna råder det i princip ingen tvekan om. En Ford-expert, Kevin Marti, som har granskat bilen är övertygad. När han först fick höra om bilen och se bilderna på den trodde han att det handlade om ytterligare ett bedrägeri, men när han personligen fick se bilen stämde bilens identifieringsnummer överens med filmbilens, så även unika detaljer som ingen bedragare har möjlighet att känna till. Dessutom har bilen speciell hjulupphängning som monterades för att klara alla hopp i San Franciscos backar som genomförs i filmen. Bilen som hittats är alltså ”hoppbilen”.

Även Bullitt-Mustangen som användes i andra scener än hoppscenerna tros vara hittad. Den ska tydligen vara någonstans i Kentucky hos en replikafirma. Bilen verkar nämligen ha fått stå grund till en kunds begäran om att få en replika av Eleanor, Mustangen i filmen Gone in 60 Seconds från 1974 (dvs orginalfilmen, inte den från år 2000 med Nicholas Cage). Den sägs inte vara helt omgjord ännu, men vissa delar har tråkigt nog hunnit bytas ut. Förhoppningsvis går bilen att återställa.Experter på filmbilar tror att de båda bilarna kan vara värda flera miljoner dollar – styck.Har du inte sett Bullitt? Se den! Du får ett smakprov nedan.

https://youtu.be/no7XR7s8Z7o