Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford Mustang GT 390, 1968.
Ford Mustang GT 390, 1968.
Ford Mustang GT 390, 1968.
Ford Mustang GT 390, 1968. Foto: Mecum

Steve McQueens Mustang från filmen Bullitt går på auktion

Filmvärldens kanske mest mytomspunna bil ska gå på auktion. Den Ford Mustang som Steve McQueen kör i Bullitt. Auktionsfirman Mecum räknar med rekord.

Ford Mustang är en åtråvärd samlarbil men det exemplar som ska ropas ut av auktionsfirman Mecum måste vara det mest eftertraktade exemplaret. Bilen från filmen Bullitt, rattad av Steve McQueen.

Frågan är om inte bilens historia överträffar filmens. 1974 bläddrade Robert Kiernan i en motortidning och såg bilen på annons kallad ”the Bullett car”. Han var den ende som ringde på annonsen och köpte bilen för 6 000 dollar.

Foto: Mecum

Tre år senare ville Steve McQueen köpa Mustangen men bilen blev kvar och familjen höll den hemlig i över 40 år. Ambitionen var att fixa och visa upp den men Forden blev stående – helt orörd. 2014 gick Robert bort och sonen Sean tog över ansvaret för bilen. Han bestämde sig för att avslöja familjens hemlighet i och med lanseringen av nya Ford Mustang i Bullitt-utförande förra året. Sedan dess har bilen varit med i olika PR-sammanhang bland annat under Goodwood Festival of Speed (se klipp nedan).

LÄS MER: Ford Mustang Bullitt – vi har kört den

Mecum räknar med auktionsrekord för amerikanskbyggda bilar och slutpriset väntas bli motsvarande 40 till 50 miljoner svenska kronor. Lugn, du har lång tid på dig att ställa till loppis, panta burkar och jobba extra – bilen ropas ut först i januari 2020.

Foto: Mecum

Bilen visades upp under Mecums pågående auktion i Monterey, därifrån är bilderna i artikeln hämtad.

Två bilar byggdes till filmen Bullitt – mer om bilarna kan du läsa om här

.

https://youtu.be/ol1ugz3ETBY