Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bonhams/MGM Studios

Steve McQueens sandloppa på auktion

Tycker du att Steve McQueens Ford Mustang från filmen Bullitt, som vi nyligen skrev om, är för dyr eller rent av för skruttig? Ja, då kanske denna auktionsbil kan vara något. En specialbyggd standbil rattad av samme man.

Sommar, sol, stränder… och en häftig sandloppa, eller Beach Buggy, om du så vill att, att flänga omkring i. Just denna som auktionsfirman Bonhams sitter på är dessutom lite extra häftig då det är originalet, en Meyers Manx, som det handlar om. Dessutom är detta exemplar känt från filmduken – rattad av ingen mindre än Steve McQueen.

LÄS MER: Steve McQueens Mustang från filmen Bullitt går på auktion

Filmen The Thomas Crown Affair, eller Äventyraren Thomas Crown som den svenska titeln lyder, hade premiär 1968 och i den kan man se Faye Dunaway i rollen som Vicki Anderson skjutsas runt av ”King of Cool” i bilen som nu söker ny ägare.

Foto: MGM Studios

Inför filmen vände sig Steve McQueen till bilbyggarna Con-Ferr för att piffa till Bruce Meyers originalkonstruktion. Folkamotorn gav vika för en Chevrolet Corvair-sexa på 140 hästkrafter även om McQueen hade en Porsche-motor i tankarna vilket fick strykas på grund av stram budget. Fälgar från American Racing, integrerade strålkastare, lägre och rundad vindruta, stolar från Datsun 240Z samt Con-Ferr-emblem hörde till ändringarna.

Bilen gick under namnet ”Queen Manx” och Bruce Meyer började efter filmen bygga replikor av bilen tillsammans med Con-Ferr.

Det är inte första gången som Bonhams säljer ting från The Thomas Crown Affair. Såväl den Rolls-Royce Silver Shadow som McQueen kör i filmen som de solglasögon av märket Persol (vad annars) har bar under inspelningen har man ropat ut tidigare.

LÄS MER: Mer om filmbilar

Skyller du på att sommaren ändå snart är förbi så får du hitta en annan ursäkt för att inte lägga ett bud på bilen här. Den visas förvisso upp nu men klubban faller inte förrän Bonhams evenemang i Amelia Island i mars månad 2020. Någon prisbild nämns inte men såväl Rollsen som glasögonen ska ha nått rekordsummor.

https://youtu.be/mfaJ-Nbbww4