Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges första och största traktor-race

I dag, fredag 25/7, anordnas Sveriges största traktor-race för tjugonde gången i ordningen i Södra Lundby.

För drygt tjugo år sedan frågade Svante Lundmark sin far; ”vem har den snabbaste traktorn i Södra Lundby?”. Det blev startskottet för det som i dag är Sveriges största traktor-race.

Under åren har det utvecklats till att bli stenhård konkurrens mellan förarna och allt fler tävlanden tar sig till Södra Lundby med sina vrålpreppade turbotraktorer från helvetet. Det hela går ut på att två förare kör mot varandra genom en slalombana, vänder och kör tillbaka igen, snabbast tid går vidare.

När Teknikens Värld var på plats 2011 visste chefredaktör Frodin och redaktör Rosenlund inte vad de gett sig in på. Inför 6 000 åskådare och med lånade traktorer gav de sig iväg. Efter att nästan ramlat ur hytten, tvåhjulsbalansering och en sträckt axel tog de sig i mål och knep placering 15 och 16, av 16 deltagande.

I år är det 18 anmälda förare som nu, den 25 juli, kommer att slåss om segern. Under dagen kommer det även att vara flyguppvisning av JAS 39 Gripen, barnen får åka bandvagn och det kommer att finnas en hel del veterantraktorer att beskåda. Folkfesten hålls i Södra Lundby

, strax söder om Vara, och allt drar igång vid 17.30.

https://youtu.be/DQ66uIl8_WQ