Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Techno baserat på Trafikmagasinet – lyssna på Motormännen

Techno baserad på samplingar från hädangångna tv-programmet Trafikmagasinet och andra ljudmässiga artefakter från Sveriges folkhemsår, det är vad Motormännen gör. Lyssna här.

Nej, det är inte Motormännens Riksförbund vi pratar om – utan den Stockholmsbaserade technogrupp som kallar sig för just Motormännen, som gör musik byggd med samplingar från dokumentära tv-program från Sveriges folkhemsår, bland annat Trafikmagasinet. Och nog skulle Christer Glenning bli lite förvånad om han visste att hans röstspår till tv-programmet skulle komma att samplas till technomusik.

Gruppen kallar själva sin genre för ”informationstechno”, vilket även är namnet på det första albumet, släppt i fjol på kassett och digitalt. I ett vidare begrepp kan dock subgenren kallas för acid techno. Första albumet innehåller spåret ”Motori Moderni”, med samplingar från Trafikmagasinets provkörning av Lamborghini Diablo (vän av ordning noterar dock att företaget Motori Moderni, kända för sina F1-motorer, aldrig gjorde motorerna till Diablo), men redan gruppens andra låt ”Bilens Hemland”, är baserad på samplingar från just Trafikmagasinet.

Motormännen – Informellt

Nu är nästa album, med titeln ”Informellt”, på gång och släpps 4 september, digitalt och på vinyl. Två smakprov har redan släppts, med samplingar relaterade till varvsnedläggningen i Uddevalla.

Teknikens Värld når två av gruppens medlemmar, Dan Törnqvist och Johan Gunnarsson, via telefon:

Techno med samplingar från svenska folkhemsåren, bland annat Trafikmagasinet, varför? Hur kom ni på idén?

– Det började med att vi såg ett klipp med Trafikmagasiet, där de besökte Östtyskland, och hörde där de säger ”Här ligger Östtysklands Detroit”. Det var en sampling som var för bra för att inte använda. Den kändes lite Kraftwerk när vi hörde den.

Har någon gjort samma typ av musik tidigare?

– Inte vad vi vet om, vi har ju kallat genren för ”informationstechno”, så är vi i alla fall störst i en genre.

Varför namnet Motormännen? Har ni någon koppling till Motormännens Riksförbund? Är ni medlemmar i organisationen?

– Vi gick förbi Motormännens huvudkontor varje dag i flera år, och tänkte att det var ett passande namn på en technoakt. Utöver det har vi inga direkta kopplingar, det är ingen av oss som ens äger en bil i dag. Vi är inte medlemmar i Motormännens Riksförbund.

Vem är mest techno, Carl-Ingemar Perstad eller Christer Glenning?

– Christer Glenning, han var bättre på att rabbla siffror som effektuttag och försäkringspremier och sånt. Det gör sig bättre i techno.

När kan man höra er live?

– Vi släpper ju vår vinyl den 4 september, och kommer ha releasespelning för den den 11 september i Stockholm. Innan dess kan man höra oss i Alvesta den 22 augusti.

Vi når även förre Teknikens Värld-medarbetaren Anders Helgesson, i dag på Motormännens Riksförbunds medlemstidning Motor, som i ett uttalande låter meddela att han ”varken kan bekräfta eller dementera” sitt eller organisationens understöd till technogruppen.

Nedan kan ni lyssna på ”Motori Moderni” (via Spotify), samt ”Bilens hemland” och gruppens senaste släppa spår ”Uddevallapaketet” (via Youtube).

https://youtu.be/7pp3TiIuwu8https://youtu.be/eP7CTsB-eRU