Foto: Rune Carlsson

Teknikens Världs gamla Toyota Hilux fortfarande vid liv!

Hej Teknikens Värld! På ett uppdrag i Lemera i DR Kongo hade jag nöjet att åka i den här bilen.

Jag vet inget om historien, men antar att den körts ut i samband med något reportage och lämnats därute. Bilen verkade vara i skapligt skick förutom stötdämparna. Kanske det inte skulle sitta i vägen med en invändig rekond heller... Mitt uppdrag vid Lemerasjukhuset var att undersöka möjligheten att bygga en landningsbana i bergen i närheten av sjukhuset. MAF (Mission Aviation Fellowship) www.maf.se som opererar i Kongo med flera plan, planerar att utöka sin verksamhet och kunna flyga ut svårt skadade patienter till bättre vård och även flyga in specialkompetens vid behov.

Dr. Denis Mukwege, som fick Nobels fredspris 2018 för sitt arbete för våldsutsatta kvinnor, driver i dag Panzisjukhuset i Bukavu och är också pådrivande så att hjälp ska kunna förmedlas ut till mindre platser där vägarna är obefintliga.

/Rune Carlsson

Teknikens Världs gamla fotopickis lever alltså fortfarande i Afrika, tio år efter det att vi körde dit den och skänkte den till pingstmissionens sjukhus i kongolesiska staden Lemera. Foto: Rune Carlsson

Svar:

Hej Rune! Det är vår gamla fotopickis årsmodell 1999 som vår förre medarbetare Erik Gustafsson (numera pr-gubbe på just Toyota) körde ner från Sverige till ett sjukhus i Lemera.

Det är tio år sedan nu, och jag var nybakad redaktionchef när han och några kompisar drog iväg – förmodligen mer nervöst för oss på hemmaplan när de skulle ta sig förbi diverse mystiska gränsövergångar och liknande. Men det gick! Kul att den funkar fortfarande och att du fick äran att åka i den!

Bild tagen på resans första dag, utanför Teknikens Världs redaktion på Sveavägen i Stockholm i februari 2010. Foto: Teknikens Värld

Det kanske bästa av allt är att hela resan dokumenterades här på teknikensvarld.se och den finns därmed bevarad. Här hittar du alla blogginlägg från Afrikaresan med vår gamla Toyota Hilux.