Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Teknikens Världs Stora Bilpris 2020 – och vinnaren är...

Tio helt olika bilar, som alla tillför något nytt till klassen, gör upp om Teknikens Världs Stora Bilpris 2020. Vi korar årets segrare!

Spridda skurar, minst sagt! Som alltid när det kommer till Teknikens Världs Stora Bilpris, vars kriterier för en seger är nyskapande teknik paketerat i ett format för folket.

Tesla Model 3 är den teknikspäckade elbilen från Silicon Valley, Kia e-Soul lyckas kombinera lång räckvidd och lågt pris, och lilla Renault Zoe är Europas mest sålda elbil, nu här i ny generation.

Samtidigt har vi Peugeot 508 SW som lockar med snygg design i kombiformat och Volvo V60 Cross Country som är den bästa Volvon just nu. Porsche har filat vidare på sitt 911-recept, Mazda CX-30 är bestyckad med den nya bensinmotortekniken Skyactiv-X och BMW 1-serie är bättre än någonsin, nu med framhjulsdrift!

Det stora teknikklivet står vätgasdrivna Hyundai Nexo för, och sist och minst i suvklassen är Volkswagen T-Cross som korsbefruktar bra utrymmen med litet format.

Men bara en kan vinna Teknikens Världs Stora Bilpris 2020. Nu kör vi!

10. Renault Zoe

Lilla Zoe är Europas mest sålda elbil, nu här i ny generation. Foto: Patrik Lindgren

En liten elbil med lagom stort batteri och lång räckvidd borde väl vara stekhett år 2020? Absolut! Tittar vi på specifikationerna så ser Zoe helrätt ut. Med den nya, lite starkare 135-hästarsmotorn är priset från 366 900 kronor och för det får man en nollutsläppsbil som rymmer en mindre familj. Är inte det toppen? Jo, det skulle det kunna vara, om utförandet var bättre. Renault har gjort en mindre uppryckning av Zoe under året, vilket gav starkare motor, kapacitet för snabbladdning upp till 50 kW, ett 52 kWh-batteri och teoretisk räckvidd upp till 38 mil. Det är data som ingen modern elbil behöver skämmas för. Att vi trots det lyckas lägga lock på vår entusiasm över Zoe beror på de mer traditionella bilegenskaperna. Zoe känns helt enkelt som en billig småbil från tidigt 2000-tal. Ljudnivån i kupén är hög och man sitter i en förarstol som varken går att höja eller sänka. Året är alltså 2019. Inte 1989. Vi föreslår att Renault uppdaterar Zoe igen så att drivlinan kan få den bil den förtjänar.

Äntligen har Renault Zoe fått snabbladdande CCS-uttag. Foto: Patrik Lindgren
Den stående pekskärmen är plockad från märkets andra modeller. Foto: Patrik Lindgren

Motivering: Zoe är Europas mest sålda elbil och det är inte utan anledning. Med ett konkurrenskraftigt pris i förhållande till räckvidd och innerutrymmen har uppdaterade Zoe förutsättningar att fortsätta att ligga i Europas elbilstopp.

9. BMW 1-serie

Foto: Patrik Lindgren

Tidigare vinnare

2009 Peugeot 308 SW

308 SW tillhör fortfarande klassens smartast packade familjebilar. Kompakt, komfortabel och mycket flexibel.

2010 Skoda Yeti

Skoda Yeti var tidigt ute i det nya kompaktcrossover-segmentet. Tillräckligt högbyggd för att fixa stock och sten men främst är den allround i det mesta.

2011 Volkswagen Sharan

Volkswagen Sharan är mångsidig som få andra bilar. Tillsammans med syskonbilen Seat Alhambra är detta ett vettigare alternativ till en mellanklasskombi.

BMW 1-serie är här i tredje generation och den är mer slätstruken än någonsin. Den är också rymligare, snålare och smartare än någonsin. Dessutom väcker den mer känslor än någonsin. Allt kan förklaras med ett ord: Framhjulsdrift.

Nya 1-serie är framhjulsdriven och det får vissa BMW-puritaner att sparka bakut. Men det var långt ifrån en överraskning att den skulle bli det. 2-serie Active och Gran Tourer har varit framhjulsdrivna sedan fem år tillbaka och nya 1-serie byggs på samma plattform. Därmed har BMW botat 1-seriens värsta åkomma – den trånga kupén. Med framhjulsdrift och tvärställd motor blir förpackningen effektivare och innerutrymmena bättre. Roligt är att det nya upplägget inte har lagt sordin på de fina köregenskaperna som alltid har varit ett signum för 1-serie.

BMW har lyckats riktigt bra med att kombinera bra åkkomfort med ett visst mått av körglädje. Varför plockar den inte en högre placering? Elektrifieringen lyser ännu med sin frånvaro! BMW lanserar en helt ny modellserie år 2019, utan laddhybrid- eller elalternativ. Det räcker inte.

Typisk BMW-inredning men bättre utrymmen i nya 1-serie. Foto: Glenn Lindberg

Motivering: BMW 1-serie har i sina två tidigare generationer varit körglädjens försvarare i golfklassen. Nu har BMW:s minsting slagit över till framhjulsdrift och blivit rymligare och mer praktisk. Glädjande nog finns de skarpa köregenskaperna kvar.

8. Mazda CX-30

Våra förhoppningar på Skyactiv-X var stora, men vi blev besvikna. Foto: Patrik Lindgren

När vi först fick höra om Mazdas nya motorteknik förstod vi att vi skulle bli tvungna att sätta tänderna i den så snart som möjligt. Helt ny, potentiellt revolutionerande teknik för förbränningsmotorer hör inte till vanligheterna. Vad pratar vi om? Skyactiv-X, förstås! Enkelt förklarat: först görs en mager insprutning som inte antänds trots hög kompression. Sedan görs en andra bränsleinsprutning direkt mot tändstiftet samtidigt som stiftet tänder blandningen kring stiftet och får kompressionen att öka så att den första magra blandningen också antänds.

Mazda lovar själva att Skyactiv-X ska vara lika snål som en dieselmotor, utan att släppa ut samma partiklar. Efter att spenderat 250 mil med bilen kliar vi oss dock fortfarande i huvudet, skulle den inte dra mindre? Längs landsväg drar CX-30 0,7 liter per mil, i vårt bränsletest Sverigecykeln 0,85 l/mil. Siffror som inte alls imponerar och som också gör att CX-30 halkar ner bland placeringarna. Men en trevlig bil, det är CX-30 alltjämt. Som så ofta förr har Mazda byggt en körglad och praktisk bil som är lätt att leva med. Men någon revolution bidde det inte.

Snygg interiör som känns logisk och tydlig. Foto: Patrik Lindgren

Motivering: Det är svårt att säga att Mazda CX-30 tillför något betydande till suvklassen, likväl är den lätt att gilla. Med ny fokus på detaljkvalitet, komfort och ny motorteknik visar Mazda att de har större ambitioner än många av sina konkurrenter.

7. Volkswagen T-Cross

Sticker inte ut, men gör jobbet som liten rymlig suv väldigt bra. Foto: Patrik Lindgren

Tidigare vinnare

2012 Opel Ampera

Opel Ampera har inte bara ett fiffigt namn (gäller även Chevrolet Volt) utan visar på styrkor som den miljövänliga vardagsbilen för framtiden – redan i dag.

2013 Toyota GT 86

Tanken på att en folksportbil skulle vinna Teknikens Världs Stora Bilpris kändes avlägsen. Men sedan kom Toyota GT 86 och sopade banan med konkurrenterna.

2014 Tesla Model S

Förstapriset till Tesla stärkte synen på biltillverkaren som vågade – och vann. I år blir Model S fyrhjulsdriven och snart kommer suven Model X. Smart!

Volkswagen-koncernen har formligen sprutat ur sig suvar i olika storlekar på senare år, i en takt som har gjort det svårt att hänga med och hålla isär dem. Kan du skillnaden mellan Ateca, Kamiq, Tarraco, Tiguan och allt vad de heter. Svårast är kanske distinktionen mellan T-Roc och det marginellt mindre syskonet T-Cross. Vi har dock hunnit identifiera T-Cross som en av de bästa, inte bara inom VW-familjen utan i hela kompaktsuvklassen. Den upplevs mer påkostad, mer välbyggd och allmänt trevligare än Seat Arona. Trots det förlorade den sitt första test mot just den spanska kusinen, främst beroende på något högre ägandekostnader.

Men T-Cross är minisuven vi vill ha, egentligen. Den har ett baksäte som borde få betydligt större modeller att skämmas och upplevs som en rymlig bil på alla sittplatser. Den trecylindriga 1,0-liters­motorn är en av de bättre av sitt slag. Den är stark, relativt tyst och snål på riktigt – strax under 0,6 l/­mil vid verklig körning. Det snäva motorutbudet, endast bestående av en bensinmotor och en dieselmotor och inget miljöalternativ, hindrar T-Cross från att klättra högre upp i listan.

Motivering: En rimligt prissatt, riktigt rymlig och bekväm bil i en liten, kompakt kaross - vem vill inte ha det? Volkswagens minsta suv T-Cross sticker inte ut, på något annat sätt än att den är bra på det mesta och passar många barnfamiljers budget.

6. Peugeot 508 SW

Kul att Peugeot törs ta ut svängarna rent designmässigt. Test av bilen läser du i nästa nummer. Foto: Patrik Lindgren

508 är tillbaka! Första generationen 508 levde från 2010 till 2018 och uppföljaren lät vänta på sig. Först nu finns nya 508 i kombiutförande och är redo att utmana på riktigt på den svenska marknaden. Och den är tillbaka i starkare form än någonsin. Tittar bara på den, vilken annan familjekombi kan stoltsera med så stiliga former och karmlösa dörrar? Okej då, vi medger att 508 kombi, eller SW som de kallar den, inte är den absolut bästa mellanklasskombin. Inte heller den billigaste, eller rymligaste, eller körgladaste. Vi tycker ändå att nya generationen 508 är ett stort steg i rätt riktning för Peugeot som på senare år inte direkt har överöst marknaden med toppenmodeller. Nya 508 är mer välbyggd än alla andra Peugeot-modeller och har köregenskaper som tyder på att de franska ingenjörerna har börjat ta sina jobb på allvar. I sedanutförande fick 508 till exempel lika höga testbetyg som BMW 3-serie. Under 2020 kommer 508 SW i laddhybridutförande och då tror vi att den blir farlig för konkurrenterna på riktigt.

En interiör likt ingen annan. Älska eller hata det. Foto: Patrik Lindgren

Motivering: Med nya 508 är Peugeot mer konkurrenskraftiga i mellanklassen än på länge. 508 SW bjuder på hög komfort, skarpa köregenskaper och spännande design. Snart är laddhybriden här och då är Peugeot inne i hetluften på riktigt.

5. Porsche 911

Foto: Marcus Engström

Tidigare vinnare

2015 Volkswagen Passat Sportscombi

En bra bil som blev ännu bättre och med lätthet höll konkurrenterna stången. Ett självklart val då, inte lika självklart nu.

2016 Volvo XC90

Som ett allra första steg för ”det nya Volvo” visade andra generationens XC90 att företaget gjort rätt vägval. Modellen kombinerar säkerhet, funktion och fin körbarhet med genomgående högt teknikinnehåll.

2017 Hyundai Ioniq Electric

Bra räckvidd för rimliga pengar, men framför allt i en bil som inte ser ut som en rymdraket… En elbil för folket!

Porsche har tagit lång tid på sig att utveckla sin “Neunelfer”. Det har tagit dem cirka 56 år att komma fram till den 911 Carrera S vi står med här i dag. Okej, de har byggt ett antal tidigare 911-generationer i ett otal olika versioner under samma 56 år, men det är alltid den senaste generationen som räknas.

Ett band är aldrig bättre än sin senaste skiva, brukar det ju heta, och om Porsche vore ett rockband så skulle det vara världens bästa. 992-generationens 911 är nämligen något alldeles extra. Porsche har utgått från det 56-åriga konceptet och som vanligt gjort det ännu lite bättre än tidigare. Priset, ägandekostnaderna och allt det där tråkiga som hör vardagen till glömmer vi snabbt bort när vi sätter oss i 911 Carrera S. Så fort det där vredet till vänster om ratten vrids om försvinner allt annat och vi försvinner in i Porsches värld. Trots alla år som har gått, alla förändringar och förbättringar som har gjorts och trots att 911 har gått från att vara en liten nätt sportvagn till en tämligen stor sportbil med långfärdsegenskaper finns grundkänslan kvar.

911 kommer förmodligen alltid att vara 911. Att förklara allt som är nytt och bättre på 992 riskerar att bli en enda lång uppradning av tekniska kompetenser och prestandasiffror av imponerande mått, så vi nöjer oss med att säga att den har 450 hästkrafter, 530 Nm och kan ta sig till 100 km/h på 3,5 sekunder, och det nästan oavsett underlag och förare.

Mannen som försöker leta efter motorn på bilden snett ner till höger härifrån sett lyckades till exempel tangera Porsches officiella accelerationssiffror. I verkligheten. Inte i något laboratorium. Däri ligger 911:s styrka – den är inte bara imponerande på papper utan är en hypersnabb supersportbil förklädd till sympatisk vardagsbil som kan användas året om. Så har 911 alltid varit, och det senaste generationsskiftet har inte ändrat på saken.

Det blev jättekrångligt när Ruben tappade sin hörapparat. Foto: Patrik Lindgren

Motivering: Behöver vi hylla Porsche mer? Nej, vi nöjer oss med att säga att Porsche 911 är världens bästa sportbil, fortfarande.

4. Volvo V60 Cross Country

Volvo V60 Cross Country är som klippt och skuren för svenska vägar. Foto: Glenn Lindberg

En fyrhjulsdriven dieselkombi, hur framåtblickande är det egentligen? Nej, den största invändningen mot Volvo V60 D4 AWD Cross Country i årets omröstning är just det. Att den inte gör något nytt. När Teknikens Världs Stora Bilpris utses väger nyskapande tungt. Vi uppskattar när en biltillverkare hittar på något nytt som för bilismen framåt, något som gör bilen till ett ännu bättre transportmedel. Ur det hänseendet har Volvos senaste upphöjda kombi det tufft.

Den ser väl ut och fungerar ungefär som sin föregångare såväl som de flesta andra upphöjda kombibilar? Förvisso, men i omröstningen väger vi även in hur bra en bil är, hur väl den löser sin uppgift och vad den ger tillbaka till sin ägare. Ur det hänseendet är V60 Cross Country den starkaste bilen i det här gänget. Vid en snabb anblick kan den passera som en uppsminkad V60, men våra tester har visat att det här är den bästa V60-versionen av dem alla. Kanske även den bästa Volvon som byggs just nu. V60 CC kombinerar svårkombinerade attribut som hög markfrigång, hög komfort och ett mycket fint väguppträdande. Att V60 CC dessutom har några av marknadens bästa aktiva säkerhetssystem som standard gör den förstås inte sämre. Den största plumpen i Cross Country-protokollet är det begränsade motorutbudet. D4 AWD eller T5 AWD, där tar det stopp. Bilen kommer att förvandlas till mildhybrid inom kort, och förhoppningsvis även till laddhybrid. Med ett elektrifierat alternativ i motorutbudet hade Volvon kunnat klättra högre i listan.

Ombonad och bra interiör. En plats som gjord för att avverka mil, oavsett underlag. Foto: Glenn Lindberg
Inget nytt under huven. Vi väntar fortfarande på att mildhybriden ska introduceras på kombimodellerna. Foto: Glenn Lindberg

Motivering: Det här är världens bästa svensk just nu. I alla fall i bilvärlden. Med Cross Country-tillägget blir en redan bra bil, Volvo V60, ännu lite bättre. V60 Cross Country är ett rättesnöre i klassen.

3. Kia e-Soul

Foto: Marcus Engström

Tidigare vinnare

2018 Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid

Med en faktisk el-räckvidd på 59 km är Optima en laddhybrid som fungerar även för de som inte kan ladda på jobbet. Dessutom går den att räkna hem ekonomiskt!

2019 Honda Civic Type R

Snabb som tåget men betydligt mer underhållande. Civic Type R är rymlig som en familjebil men går som en supersportbil och levererar äkta bilglädje till rimliga pengar.

Kias knepigt formgivna kompaktsuv Soul är tillbaka i ny generation och det hade kunnat gå oss helt förbi om det inte vore för att Kia har valt att satsa uteslutande på eldrift. Medan andra marknader kan köra nya Soul på bensin kommer vi i Europa endast att ha tillgång till den eldrivna varianten som kallas e-Soul.

Det tackar vi för, utbudet av kompakta suvar med bensinmotorer är överväldigande medan tillgången på små men rymliga suvar med elmotorer är klart begränsad. Vissa tycker att den är strykful, andra gillar de knasiga formerna.

De snirkliga bakljusen och de trötta strålkastarna får i alla fall e-Soul att sticka ut och bli ett betydligt roligare alternativ till kusinen Hyundai Kona Electric som den delar plattform, elmotor och batterier med. 64 kWh batteri räcker till en WLTP-räckvidd på 45 mil och en verklig räckvidd på cirka 35 mil i svenskt mildvinterklimat. e-Soul är ännu en i raden av seriösa elbilar från Hyundai-Kia-koncernen. Än så länge har sydkoreanerna inte gjort några halvmesyrer till elbilar. Det är stora batterier och 100 kW laddeffekt som gäller.

Att e-Soul inte kniper en högre placering beror på att det finns en ny elbil som är ännu lite bättre, och att e-Soul misslyckas i älgtestet. Vi har i skrivande stund endast haft möjlighet att köra e-Soul på lätt fuktig bana med friktionsdäck och noterar att styrningen inte klarar belastningen. Mitt i manövern låser sig styrningen för ett ögonblick. Vi kommer att återkomma till e-Soul i älgtestet framöver.

Det svänger om e-Soul, men knappast om våra stelbenta testförare. Foto: Marcus Engström
”Icke bra styrning”, är en direkt underdrift när det gäller Kia e-Soul i älgtestet. Foto: Marcus Engström

Motivering: Kia e-Soul är inte bara ett roligt tillskott till elbilssegmentet, den är också ett bra tillskott. Med tillräcklig räckvidd, stora innerutrymmen trots ett kompakt yttre och omfattande utrustning är e-Soul en av årets mest intressanta elbilar.

Linus Pröjtz om Kia e-Soul: Första gången det händer blir jag tagen på sängen. Mitt i älgtestet, när jag lägger om styrningen åt höger, så låser sig ratten för ett ögonblick. Det sker under så kort tid att jag först är osäker på vad som hänt, så vi repeterar – med tydligare resultat.

Det verkar som att den elektriska styrservon blir överansträngd och stänger av sin funktion för delar av en sekund. Men vid fel tillfälle är det mer än tillräckligt för att orsaka olyckan.

2. Tesla Model 3

Foto: Patrik Lindgren

Chocken är inte lika total som för sex år sedan. Då svepte Tesla Model S in från Kalifornien och sopade hem förstapriset. Vi kunde inte riktigt greppa att en stor lyxsedan kunde bete sig så, utan att släppa ut några avgaser, och att den inte hade några knappar på insidan.

Nu har vi hunnit vänja oss vid Tesla-världen och till och med accepterat Model 3 som, om möjligt, är ännu lite mer avskalad än Model S. De inställningar vi är vana vid att kunna göra manuellt med separata reglage blir här en pekskärmsövning. Man kan hata eller älska det. Hur som helst måste man låta sig imponeras av Teslas kostnadseffektivisering. Att tillverka exakt likadana skärmar till alla bilar som säljs måste vara billigare än att bygga olika instrumentpaneler och instrumentkluster beroende på vilken extrautrustning som har valts. Samtidigt uppfattar kunderna skärmlösningen som exklusiv.

Model 3 är inte en perfekt bil, det finns brister att irritera sig på och värst är det trånga baksätet. Att bakluckan är en liten sedanlucka, i stället för en mer praktisk halvkombilucka, är också synd. Det mesta vägs dock upp av fördelarna som Tesla-livet för mer sig. Med Tesla-appen installerad i telefonen är det som om bilen känner dig bättre än din närmaste vän och med rutin på laddningen behöver man aldrig bekymra sig över räckvidden. Tesla säger 56 mil för modellen som heter Long Range Dual Motor, vi säger knappt 50 i verkliga förhållanden.

Är den inte väldigt dyr då? Jo, priset är högt, men de totala ägandekostnaderna är inte högre än för en Volvo V60 Cross Country.

Vilken annan biltillverkare har ett inbyggt tv-spel som du styr med ratten och gaspedalen? Något ska man ju göra när man laddar... Foto: Patrik Lindgren
Dubbla kontakter för mobilladdning. Väldigt 2018. Nu är det 2020 och då ­förväntar vi oss trådlös laddning. Foto: Patrik Lindgren

Motivering: Med elmotorer och batterier i en klass för sig, och en nyskapande användarupplevelse sitter Tesla tryggt på elbilstronen. Model 3 är en elbil vi vill ha, inte för miljöns skull, utan för vår egen.

Oskar Krüger om Tesla Model 3: Trean har varit en flitig besökare i redaktionsgaraget under året, två tester, en duell och nu som tvåa i stora bilpriset. Och varje gång den varit här så har den gjort bra ifrån sig. Tesla Model 3 är kul på många sätt, en bra bil men ändå är det förnuftet som talar för den futuristiska amerikanen. Med en verklig räckvidd upp mot 50 mil tillsammans med det överlägset största laddnätet är Model 3 Sveriges bästa elbil. Inköpspriset är högt men ägandekostnaderna är lägre än för Volkswagen Passat.

1. Hyundai Nexo

Grattis Hyundai, segrare för andra gången av det enda pris som spelar någon roll. Bra! Foto: Patrik Lindgren

Blir 2020 den vätgasdrivna bränslecellsbilens år? Nej, det tror vi faktiskt inte. Försäljningen av bränslecellsbilar är långt ifrån att ta fart på allvar, ändå väljer vi att lyfta fram just en sådan och ge den Teknikens Världs Stora Bilpris 2020. Varför? För att Hyundai Nexo är en så mycket bättre bil än alla tidigare vätgasbilar. År 2017 var Toyota Mirai med i omröstningen, men föll på kort räckvidd och tveksamt beteende i älgtestet. Med Nexo gör vätgasbilen comeback. Nexo är dyr, men inte dyrare än en jämförbar batterielbil och till skillnad från alla andra vätgasbilar går Nexo att köpa i Sverige. Nexo är i motsats till föregångaren ix35 konstruerad för bränslecellsteknik från början och därmed har man lyckats kapa vikt och utnyttja bilens storlek bättre. När vi kör och sitter i Nexo uppfattar vi den som en konventionell bil, innerutrymmena är precis lika bra som i en jämförbar suv med förbränningsmotor och lastegenskaperna går inte att klaga på. Dessutom, inte minst, klarar den älgtestet utan problem.

Det är också på sin plats att premiera en säkerhetsinnovation. Nexo är inte först i världen, men i alla fall ensam på svenska marknaden, om att visa vad som finns i döda vinkeln på skärmen framför ratten. När föraren använder någon av körriktningsvisarna startas kameror i ytterbackspeglarna och bilden visas tydligt för föraren. Borde inte Volvo ha varit först med det? Medan den officiella räckviddssiffran säger 67 mil kommer man i verkligheten cirka 60 mil. I stället för räckviddsångest och långa laddstopp är det bara att stå på, att fylla vätgastankarna tar inte mer än några minuter och sedan har man 50 nya mil. Men vätgasdriften ger än så länge en annan form av räckviddsångest. Eftersom antalet vätgaspumpar inte är stort gäller det att alltid befinna sig nära en pump.

Hyundai Nexo har smart paketering av batteriet bak som inte stjäl värst mycket utrymme. Foto: Patrik Lindgren
Invändigt i Nexo är det svulstigt på amerikanskt vis, knappar stora som Duplo-klossar. Foto: Glenn Lindberg

Motivering: Med 60 mils verklig räckvidd och utrymmen stora nog för en familj gör Hyundai Nexo den vätgasdrivna bränslecellsbilen till ett verkligt alternativ till traditionella bilar. Med Nexo behöver man inte göra avkall på vare sig köregenskaper eller lastförmåga för att kunna köra framtidens teknik. En elbil som tar tre minuter att ”ladda”. Vätgasbilen har aldrig varit bättre!

Marcus Engström om Hyundai Nexo: Jaha. Nu har de blivit helt från vettet allihop på den här tidningen, tänker du kanske nu. Chefen förbokar en Cybertruck och resten av redaktionen tycker att en vätgasdriven bil som bara går att tanka på några få ställen i Sverige ska få Stora Bilpriset 2020. Men så här är det: Vätgastekniken raderar elbilarnas stora nackdel, det vill säga laddtiden. Och vätgas kan tillverkas av solenergi eller vindkraft eller nästan vad som helst. Naturligtvis ligger det här i framtiden, det krävs infrastruktur för det. Men faktum är att tekniken finns redan nu, och Hyundai Nexo inte bara finns – den är en riktigt bra bil som fungerar som en vanlig bil. Ja, den är dyr – men den är framtiden.

Tobias Joelsson på Hyundai Sverige blev mycket glad för utmärkelsen. Foto: Patrik Lindgren

”Nexo är optimal för det svenska klimatet”

Vad betyder det för Hyundai att ta segern i Teknikens Världs Stora Bilpriset 2020 med en så okonventionell bil som Nexo?

– Vi är såklart jättestolta över att få ett sånt erkännande från Teknikens Värld! Att en vätgasbil tar hem Stora Bilpriset 2020 är ett direkt bevis på att Hyundais satsning på alternativa drivlinor är på rätt väg. Nexo är utan tvekan en av de bästa bilar vi byggt och SUV-designen kombinerat med vätgasteknologin gör den på många sätt dessutom optimal för det kalla svenska klimatet.

När får vi se vätgasteknik i Hyundai-bilar med billigare prislapp?

– Fram till 2025 planerar Hyundai att lansera 17 helt elektriska modeller, varav hela 10 är bränslecellsfordon. Målet är att globalt årligen sälja 670 000 elektrifierade bilar, varav 110 000 skall vara vätgasbilar. Med andra ord en storsatsning på vätgasteknik som i takt med ökade produktionsvolymer gör att vi ganska snart kommer se lägre prislappar på framtida modeller.

Nexo är tillsammans med Toyota Mirai de enda vätgasbilar som finns just nu i Sverige. Vad krävs för att fler tillverkare ska lansera sina vätgasbilar i Sverige?

– Hyundai var tidigt ute med lansering 2013 men vi ser redan kommande modeller från andra stora biltillverkare. Något som såklart är superkul då det krävs en mångfald i modeller för att möta marknadens efterfrågan. För att sälja bilar och öka lanseringstakten krävs däremot en utbyggnad av infrastrukturen med tankstationer. I övriga Europa ligger man lite längre fram i utvecklingen men i Sverige ser vi ser många kommunala satsningar som snart ger resultat. Får vi bara till ett ökat statligt politikeransvar dröjer det däremot inte länge förrän vätgasbilar kan bli ett naturligt och hållbart bilval för både privatpersoner och företag.

Foto: Patrik Lindgren