Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Tesla-byggare hittade amerikanska bomber

Tesla har börjat bygga sin nya bil- och batterifabrik utanför Berlin. Men under grävningen gjorde byggarna ett överraskande fynd, sju bomber från amerikanska bombplan stoppade bygget under en period.

Tesla har börjat sin expansion till Asien och Europa. Nyligen firade Elon Musk att de första bilarna rullade ut från produktionsbandet i Shanghai och för några veckor sedan inleddes bygget av en ny bil- och batterifabrik i ett industriområde i förbundslandet Brandenburg. Industriområdet heter Grünheide och ligger cirka tre mil öster om Berlin.

Under markarbetet gjorde byggjobbarna ett märkligt, och lite farligt, fynd. I marken där fabriken ska byggas hittades hela sju bomber från andra världskriget. Bomberna hade inte detonerat och kommer från amerikanska bombplan. Varje bomb vägde cirka 50 kg och ska nu desarmeras av experter.

Nu är gamla bomber inte så ovanligt i Tyskland. Senast förra veckan hittades en 500 kg tung bomb vid ett bygge utanför Köln.

LÄS OCKSÅ: Teslas fyrhjulsdrift bäst i test

Tesla ska investera cirka 40 miljarder kronor i den nya fabriken för att kunna börja bygga bilar i Europa och konkurrera med den kommande elbilssatsningen från BMW, Mercedes och Volkswagen. Bara tomten utanför Berlin uppges kosta cirka 400 miljoner kronor.

Nyligen stod det klart att en del av kapitalet kommer att komma från FCA/Chrysler-gruppens köp av utsläppsrätter från Tesla. FCA planerar att kvitta bort en del av sitt koldioxidavtryck i Europa med elbilar från Tesla för att slippa böter från EU. De nya EU-reglerna om maximalt 95 gram koldioxid per kilometer i snitt från varje tillverkare trädde i kraft den 1 januari i år.

TEST: Tesla Model 3 mot Audi e-tron och Mercedes EQC

Bilden ovan kommer från bombningen av tyska staden Dresden i februari 1945.