Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla-chefens nya projekt – överljuds-snabbtåg

Elon Musk, ordförande för ett av den senaste tidens mest omtalade företag i bilvärlden – Tesla, gillar visst att ha många bollar i luften. Det senaste projektet handlar om snabbtåg, mellan Los Angeles och San Fransisco.

Elon Musk är en man med ett redan ganska välfyllt CV. Förutom att vara Teslachef och -grundare och ha tagit examen i både ekonomi och fysik har han även stått bakom Internetbetaltjänsten PayPal och privata rymdutforskningsföretaget SpaceX. Och nu har han alltså skaffat sig ytterligare en boll att ha i luften – snabbtåg, eller rättare sagt en slags blandning av snabbtåg och flygplan.

Tanken är nämligen att binda ihop det två kaliforniska metropolerna San Fransisco och Los Angeles med hjälp av ett höghastighetståg. Men de förslag som hittills visats av delstatens ledning är, enligt många, inte särskilt imponerande. I jämförelse med höghstighetståg i exempelvis Tyskland och Kina skulle nämligen de föreslagna alternativen vara långsamma. Och det är där Musk kommer in i bilden.

Alla detaljer är förvisso inte avslöjade än, men Musk beskriver själv sin idé som ”en korsning mellan Concorde-plan, ett railgun och ett airhockey-bord”. Projektet, som kallas ”Hyperloop”, innebär att resan mellan de båda städerna skulle ta runt en halvtimme, vilket ger en snitthastighet på 1 280 km/h – eller omkring detsamma som ljudhastigheten. I praktiken, med accelerationssträcka och inbromsningssträcka, ger en topphastighet på en bit över ljudhastigheten.

Hur realistiskt är då detta? Ja, vem som helst som kommit med liknande planer hade nog mötts med stor skepsis. Musk har dock ett ganska gediget track-record av att få saker att faktiskt fungera, inkluderat Teslas elbilar. Närmare specifikation av planerna väntas vid en presskonferens den 12 augusti, och tanken är att det mesta av tekniken ska bli tillgänglig för allmänheten genom open-source. Hur nära verkligheten projektet faktiskt är, ja, det kanske vi får reda på inom en månad.