Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla-förare tittade på film – kraschade in i polisbil

Här kommer ännu ett exempel på en omdömeslös förare som helt lämnade över ansvaret för bilkörningen till sin Tesla med Autopilot-teknik.

Teslas modeller kan till viss del assistera vid körningen, men bilarna är, trots att den semiautonoma tekniken har det delvis vilseledande namnet Autopilot, inte ämnade att köra på egen hand. Det känner förmodligen alla till vid det här laget, dock följer inte alla föreskrifterna som säger att föraren alltid ska vara alert med fokus på trafiken.

Strax efter midnatt för två dagar sedan kraschade en Tesla Model S in i en stillastående polisbil på en väg i North Carolina. Polisbilen stod vid vägkanten för att bistå en annan, tidigare olycka, det var då Teslan kom dundrande in i Nash County-sheriffens vita Dodge Charger. Sheriffen och en annan polis slogs till marken men ska ha klarat sig utan skador.

Föraren av Teslan erkände kort efter olyckan att han hade tittat på en film på sin mobiltelefon medan han lät Autopilot-funktionen ta hand om körningen. Föraren väntar nu åtal på två punkter, dels för att ha utsatt blåljuspersonal för fara och för att ha använt tv i bil.

– Det var en helt vanlig avstängning av ett körfält och plötsligt stod döden nära oss. Det visar att automatisering (av bilkörning) aldrig kommer att ersätta bilisters uppmärksamhet, inget sms-skrivande eller användande av mobiltelefon, utan fokus på vad du gör, det vill säga bilkörning, kommenterade den drabbade sheriffen efter olyckan.

Man kan tycka att Teslan med alla sina sensorer borde ha upptäckt polisbilen i tid, men det sker denna typ av påkörningar då och då eftersom föraren, hur dumt det än låter, har lagt ifrån sig ansvaret för bilkörningen. Bland annat missade tidigare i år en Model 3 en vält lastbil.

Men Teslas teknik har också undvikit allvarliga olyckor flertalet gånger, ett exempel på när den imponerar är vid olyckan på nederländsk motorväg för fyra år sedan.