Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model 3 på Autopilot kraschade in i vält lastbil

Teslas delvis självkörande Autopilot-system är inte till för att ge föraren frihet att syssla med annat än bilkörning. Men det har alla inte förstått, det visar denna film med tydlighet.

Tjugo minuter i sju i går kväll, lokal tid, på National Highway 1 i Taiwan väjde förare och fordon för en mindre lastbil som hade vält och blockerade två körfält på den trefiliga motorvägen. Men trafikkamerorna registrerade ett fordon som inte gjorde som övriga, utan tågade på i full fart rakt mot den på sidan liggande lastbilen. Kraschen var ett faktum.

Bilen som körde in i lastbilen var en Tesla Model 3 som enligt föraren, som har uttalat sig i taiwanesisk media, for fram i ungefär 110 km/h med Autopilot aktiverad.

Den 53-åriga föraren, som uppenbarligen hade fokus någon annanstans än på trafiksituationen framför bilen, säger att han stod på bromsen så fort han såg den välta lastbilen, men det hjälpte föga. Det syns på filmen att Teslan bromsar in kraftigt (se röken) bara några få tiotal meter från lastbilen där lastbilsföraren står i vägrenen.

QUIZ: Få  full pott och du får Teknikens Värld Premium gratis!

https://youtu.be/ZQA1cY6n7YM

Tur i oturen är att föraren satt i en 

Tesla Model 3 som klassas som en av de absolut säkraste bilarna man kan sitta i vid en kollision. Föraren klarade sig utan några skador.

TEST: Så bra är Tesla Model 3 Long Range

https://youtu.be/PlJ8M-DayOA

Olyckan påminner till viss del 

om den som ägde rum i USA i maj 2016 då Joshua Brown omkom i sin Tesla Model S efter att Autopilot-systemet inte reagerat på en lastbil med stort vitt släp som svängde ut på vägen

.

https://youtu.be/HsuS0Lyr5gg