Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model X räddar Volvo-lastbil i snön

Det är lite Davids kamp mot Goliat. Denna gång besegrar David Goliat med lite fyrhjulsdrift och en gammal hederlig bogserlina. Vem Goliat är? 30 ton på fem axlar och ett såphalt uppförslut. David? En elektrisk suv.

https://youtu.be/Fr4-JZxFJ2s

För några veckor sedan fick vi se en 

norsk dragkamp där Tesla Model X gick vinnande ur striden mot en Toyota Land Cruiser. Där bestod segerreceptet till stor del av massor av kraft, bättre vinterdäck och kanske framför allt högre tryck mot backen. Men i detta fall finns det ingen viktfördel till Model X.

Det vi ser är alltså en amerikansk postlastbil som under gårdagen i Raleigh i North Carolina inte lyckades ta sina 30 ton upp för en väldigt hal backe. Snö och is fick dragbilen från Volvo med tillhörande trailer att förbli stående.

Som en räddande ängel var en fyrhjulsdriven Tesla Model X på väg att passera. Ben Spreen bakom ratten tänkte ”Ah, vad sjutton! Jag kan lika gärna se om jag kan hjälpa till”.

Sagt och gjort. Bogserlinan kopplades på de båda fordonen, det ena med en tjänstevikt på 2,4-2,5 ton (beroende på modellversion), det andra med en vikt som var 13 gånger högre.

Sedan började kampen mot backen. Den lilla gnutta friktion som det hala underlaget ändå bjöd på räckte för att Teslan skulle få upp den tunga Volvo-lastbilen för backen, förvisso med hjälp från det tunga ekipaget som inte agerade helt passiv medåkare.

Hela backen avklarades och enligt Tesla-föraren var det aldrig någon oro för att hans bil som har en godkänd dragvikt på 2 300 kilo. Han säger att det varken knakade eller kändes konstigt i kaross och chassi eftersom dragkampen blev så lugn och mjuk på grund av det väldigt hala underlaget.

Och förresten… inga dubbdäck på denna Model X, det hela utspelade sig i USA och där är det allt som oftast allvädersdäck (åretruntdäck) som gäller, så även denna gång.