Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Roadster uppskjuten i rymden

Så har mänskligheten nu en bil långt ute i rymden! SpaceX uppskjutning av Falcon Heavy var lyckad och lasten, en röd Tesla Roadster, färdas nu i omloppsbana runt solen.

https://youtu.be/wbSwFU6tY1c

Det var flera årtionden sedan 

Teknikens Värld fokuserade på rymden och farkosterna som färdas i den. Men i dag (egentligen igår) är det en speciell dag och vi gör ett undantag för att återigen fokusera på världen utanför vår egen. I går kväll, svensk tid, sköt nämligen Elon Musks rymdföretag SpaceX upp Falcon Heavy från Cape Carneval i Florida. Avfyrningsrampen som användes var den som byggdes till NASA:s Apollo-program och själva raketen är den starkaste som har lämnat jorden sedan Saturn V, som ingick i Apollo-programmet, användes 1973.

Att det är extra fokus på Falcon Heavy-uppskjutningen beror på lasten. Längst fram bakom noskonen har nämligen SpaceX låtit montera fast en Tesla Roadster som sedan kapseln skjutits bort nu svävar ”fritt” i rymden. I skrivande stund är det åtta timmar sedan Mars omloppsbana passerades och den sades då vara på väg mot Asteroidbältet som ligger mellan Mars och Jupiter. När den nått rätt distans ska den lägga sig i omloppsbana runt solen, enligt så som det ser ut på bilden nedan.

I filmen ovan får vi ta del av hela uppskjutningen, men även ”införsnack” som pumpar oss fulla med information om raketen, lasten, avfyrningen, omloppsbanan och mycket annat. Vi får även se mycket annat häftigt och intressant. Här är några viktiga hålltider:

21,30 Uppskjutningen

24,30 Startraketerna lossas

25,00 Huvudmotorn lossas

25,45 Noskonen skjuts bort och Tesla Roadster blottas. David Bowies Life on Mars börjar spelas.

29,00 Startraketerna landar på jorden igen (måste ses!)

30,30 Huvudmotorn ska landa på en plattform ute till havs, men misslyckas.

Ena misslyckandet med hela uppskjutningen är just huvudmotorns landning på en plattform ute till havs. Två av tre bromsmotorer fungerade inte och den slog ned i havet.

Kanske mest imponerande av allt är det vi får se 29 minuter in i filmen (själva landningen efter 30 minuter). De båda startraketerna landar snyggt på land igen – samtidigt! Oerhört snyggt. Kan man lösa det efter en färd från sex mils höjd, då ska människan nog också kunna lösa det här med självkörande bilar. Eller varför inte snöskottningen i vår huvudstad när det kommer lite flingor från himlen...

Förutom en röd Tesla Roadster finns det ombord även en leksaksbil från Hot Wheels samt en laserdisk fullmatad med information om jorden och mänskligheten. Om det nu skulle vara så att någon annan civilisation där ute fångar upp grejerna som ligger i omloppsbana. Teslan, leksaksbilen och laserdisken väntas snurra runt där ute i galaxen i all evighet, om inget oförutsett inträffar.

Nedan en nästan fem timmar lång film där vi får följa med Starman, dockan som agerar förare i bilen heter så, på sin färd i rymden. Vill du fördjupa dig i själva raketen, Falcon Heavy, kan du göra det här

.

https://youtu.be/aBr2kKAHN6M