Tio bilar du har glömt bort
Vissa bilar etsar sig fast bland hjärncellerna för evigt, andra skänker man inte ens en tanke åt. I dag vill vi lyfta fram den sistnämnda kategorin – bilar som helt enkelt har försvunnit ur minnet.
Självklart finns det oerhört många bilar man har glömt bort eller förträngt av en eller annan anledning. Nedan listar vi tio bilar, plus en bonusbil, som alla har tynat bort ur minnet under årens lopp.
Vilken eller vilka bilar tycker du skulle platsa på den här listan? Berätta med en kommentar.
De Tomaso Longchamp
Pantera är den första, och kanske enda, bil man kommer att tänka på när italienska biltillverkaren De Tomaso förs på tal. Vem tänker på coupén Longchamp? Märkligt namn förresten. De Tomaso hade läckra och vackra namn som Vallelunga, Mangusta och Deauville. Hur kom de fram till Longchamp? 409 exemplar, inklusive 14 cabrioleter, tillverkades – under 17 år.
Fiat Dino
Alla kommer ihåg Ferrari Dino. Ingen kommer ihåg Fiat Dino. Synd det, för det är en jäkligt snygg Fiat ritad av Giorgetto Giugiaro som då jobbade hos Bertone. Cabrioletversionen var dock ritad av Pininfarina. Snacka om rörigt. Ferrarin och Fiaten med samma namn hade mycket gemensamt. De båda hade samma V6-motorer på antingen 2,0 eller 2,4 liter. Motorerna tillverkades av Fiat på uppdrag av Ferrari. Dino-affären ledde sedermera till att Fiat köpte Ferrari.
Honda Accord Aerodeck
Accord må vara ett av de mer kända och långlivade modellnamnen i bilvärlden. Men modellerna som prytts av namnet har varierat kraftigt över åren. Till de mer udda, och bortglömda, hör Accord Aerodeck. Baklucka med glas som öppnade halva taket, tvådörrars kombiliknande kaross och popup-lampor. Det rymdinspirerade modellnamnet kom senare att användas till reguljära kombimodeller. Förresten, om du minns Accord Aerodeck – kommer du ihåg Civic Shuttle?
Lamborghini Silhouette
Silhouette har fallit i total glömska, det gjorde den redan 1976 när den kom eftersom alla hade fokus på den då två år gamla Lamborghini Countach. Bertone-ritade Silhouette var baserad på Urraco och tillverkades i hela 54 exemplar.
Maserati Karif
Maserati Biturbo kommer du kanske ihåg, liksom tvådörrars sportversionerna Shamal och Ghibli. Kanske minns du också att den fanns som en öppen Spyder-version med kortad hjulbas. Men kommer du ihåg vad Spydern hette när den åter försetts med tak (men behöll den korta hjulbasen)? Karif är svaret. 222 exemplar byggdes.
Mazda Xedos 9
I slutet på 1980-talet hade Toyota startat sin lyxbilsdivision Lexus, och nått vissa framgångar. Likaledes ville japanska Mazda inte vara sämre, och startade i början av 1990-talet inte mindre än fyra nya märken. Tre av dem, Autozam, Eunos och Efini, nådde knappt utanför hemlandet. Det fjärde, Xedos, nådde till oss – i form av Xedos 6 och Xedos 9, där den sistnämnda såldes med Mazda-märke ända fram till 2003.
Nissan 100NX
Nissan har en god tradition av sportbilar, från Datsun 240Z under mitten av 1970-talet fram till dagens 370Z. På 1990-talet var bredden i programmet som störst, och de större och kraftfullare modellerna 200SX och 300ZX är än i dag ihågkomna. Minstingen 100NX, som redan då ansågs mer på låtsas, har dock fallit i glömska. Synd, den som var så snygg?
Renault 17
Systerbilarna Renault 15 och 17 presenterades 1971. 17 var den lyxigare av dem och hade exempelvis skivbromsar runt om. Snabb var den dock inte, 0–100 km/h gick på närmare 15 sekunder. När såg du senast en Renault 17? Även efterträdaren Fuego, som kom 1979, har i dag fallit in i historiens glömska.
Think City
En aning komiskt. Elbilslandet nummer ett här i världen är Norge. Tesla Model S, Nissan Leaf och många andra elbilar är en vanlig syn i vårt grannland som en gång i tiden hade en egen elbilstillverkare – Think Global. När deras modell City kom 2008 testade Teknikens Värld den och vi kom fram till att det är den sämsta bil vi testat i modern tid. Därefter föll den snabbt i glömska och företaget Think Global gick 2011 i konkurs för fjärde gången under sina 20 levnadsår.
Volkswagen K70
NSU hade spenderat stora pengar på att få wankelmotorn i sin Ro 80 att fungera. Trots det blev problemen stora, så stora att de nära knäckte företaget. Volkswagen tog över, och fick den färdigutvecklade K70 på köpet, vilken blev märkets första frontmotoriserade och framhjulsdrivna modell. K stod för kolvmotor, medan Ro stod för rotationskolvmotor. Intressant historik således, men ärligt talat, när ägnade du senast K70 en tanke?
Bonus: JC Indigo 3000
En i Sverige väldigt uppmärksammad bil i mitten av 1990-talet var Indigo 3000 från Arvika-tillverkaren Jösse Car. Inte minst vi på Teknikens Värld diggade bilen och kallade den en raket vid rödljusen. Tyvärr tillverkades endast 40 exemplar av den svenska roadstern som hade mycket Volvo-teknik under skalet. Om man inte tillhör skaran som via en eller ett par bilträffar under sommarhalvåret friskar upp minnet har JC Indigo 3000 tyvärr fallit i glömska.
Som ovan nämnt, vilken eller vilka bilar tycker du skulle platsa på en lista över bortglömda bilar? Berätta med en kommentar!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se