Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Top Gear fick fly Argentina efter att Jeremy Clarkson retat veteraner från Falklandskriget

Jeremy Clarkson och Top Gear har hamnat i blåsväder igen. En mobb bestående av veteraner från kriget om Falklandsöarna attackerade Top Gear-gänget på grund av ett olämpligt val av registreringsskylt.

Top Gear-gänget spelade in ett avsnitt av det populära programmet i Argentina. Men det hela fick abrupt avbrytas på grund av en registreringsskylt.

Den bil som Jeremy Clarkson körde, en Porsche 928, hade nämligen registreringsnumret H982 FKL. En bokstavs- och sifferkombination som utan att vara snabbtänkt kan tänkas referera till en viss infekterad händelse. Registreringsnumret retade upp argentinska krigsveteraner från kriget om Falklandsöarna 1982. De bildade en mobb som hotade med att ”grilla” Jeremy Clarkson och bland annat den Lotus Esprit som James May körde slogs delvis sönder.

De tre Top Gear-programledarna flydde hastigt till den argentinska huvudstaden Buenos Aires för att snabbt hoppa på ett plan till Chile.

För dig som inte har koll på Falklandskriget 1982 kan vi berätta att utanför Argentinas sydöstra kust ligger ögruppen Falklandsöarna, Islas Malvinas på spanska. Falklandsöarna är sedan 1700-talets andra hälft en brittisk koloni (var även en fransk koloni ett tag), men Argentina har sedan 1833 gjort anspråk på öarna och menar att de tillhör dem.

Våren 1982 ledde konflikten mellan Argentina och Storbritannien till ett krig som varade i 74 dagar. Britternas dåvarande premiärminister Margaret Thatcher såg inte med blida ögon på Argentinas invasion utan skickade dit delar av den brittiska flottan som efter knappt tusen döda soldater, de flesta argentinska, lyckades återta öarna. Bland annat sänktes en argentinsk kryssare, en brittisk jagare och ett brittiskt fraktfartyg.

Läget mellan Argentina och Storbritannien är än i dag infekterat och Argentina gör fortfarande anspråk på Falklandsöarna.

Uppdatering

Jeremy Clarkson hävdar via Twitter att registreringsskylten var ett rent sammanträffande och att de bytte ut den när de märkte dess impopularitet i Argentina. Enligt den populäre programledaren var det tusentals personer som jagade hela Top Gear-teamet och han skriver att någon kunde ha dött (dock gjorde ingen det). Han menar också att merparten av mobben bestod av människor i 20-årsåldern, inte av krigsveteraner.

 

https://youtu.be/maAD96cd_uc