Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Programledare för Top Gear Sverige är Adam Alsing, Marko ”Markoolio” Lehtosalo och Tony Rickardsson.
Programledare för Top Gear Sverige är Adam Alsing, Marko ”Markoolio” Lehtosalo och Tony Rickardsson.
Programledare för Top Gear Sverige är Adam Alsing, Marko ”Markoolio” Lehtosalo och Tony Rickardsson.
Programledare för Top Gear Sverige är Adam Alsing, Marko ”Markoolio” Lehtosalo och Tony Rickardsson. Foto: Discovery Networks

Top Gear på svenska med Alsing, Markoolio och Rickardsson

Världens mest sedda bil- och humorprogram – Top Gear – ska nu komma i svenskt format. Programledare är Adam Alsing, Marko ”Markoolio” Lehtosalo och Tony Rickardsson.

Top Gear är en långkörare i brittisk television. 1977 började det hela och 2002 ändrades formatet och programmet blev snabbt oerhört populärt, mycket tack vare den karismatiska programledartrion bestående av Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May. Det gick så bra att Top Gear förärades en plats i Guinness Rekordbok som världens mest sedda tv-program. Sedan trion slutade med programmet har tittarsiffrorna stadigt och kraftigt försämrats.

Nu ska Top Gear lanseras i svenskt format (samt i danskt och norskt format). Det berättar Discovery Networks efter att ha slutit avtal med brittiska BBC Studios. Premiär blir det under 2020 på Kanal 5 och i streamingtjänsten Dplay.

De svenska programledarna är tre till antalet, samtliga välbekanta ansikten i både tv och andra sammanhang. Adam Alsing, Marko ”Markoolio” Lehtosalo och Tony Rickardsson behöver därför knappast någon närmare presentation.

– Det här är ett drömprogram för mig, jag har sett alla avsnitt av Top Gear sedan det startade och jag älskar verkligen allt. Att dessutom få göra det tillsammans med Marko och Tony är en ynnest och jag är övertygad om att tittarna kommer älska det, säger Adam Alsing.

– Jag blev otroligt glad när jag fick frågan om att medverka i Top Gear. Glad men samtidigt livrädd eftersom jag vet att vi stundtals skall köra världens snabbaste bilar. Jag har en otrolig vinnarskalle vilket ibland inte är till min fördel ur en säkerhetssynpunkt, speciellt inte om Adam och Tony mot all förmodan skulle ligga framför mig i ett race, säger Marko ”Markoolio” Lehtosalo.

– När den här chansen dök upp om att få leda Top Gear tillsammans med Adam och Marko så var det ingen tvekan på att tacka ja. Jag har haft några av de absolut roligaste dagarna någonsin. Det här är mer än bara ett motorprogram, det är massvis av skratt, tokerier och påhitt som tittarna kan förvänta sig under säsongen, säger Tony Rickardsson.

Det är inte första gången Top Gear-formatet testas i annat än brittiskt format. USA och Australien har haft sina Top Gear-varianter och det har gått sådär. Båda programmen lades ned. Även i exempelvis Ryssland och Italien har Top Gear producerats men lagts ned på grund av för få tittare.

Vad tror du om Top Gear Sverige – succé eller platt fall? Diskutera i kommentarsfältet nedan!