Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota GT 86 Sports FR Concept får turbo och kompressor

Här är Toyotas trimavdelning Gazoos tolkning av Toyota GT 86 som, utöver kjolpaket och jättevinge, får 120 nya hästkrafter tack vare både kompressor och turboladdning.

Toyotas racing- och trimavdelning Gazoo har förutom att ta fram två bilar som ska ställa upp i den 40:e 24-timmarstävlingen på Nürburgring, dessutom tagit fram en 320 hästkrafter och 421 newtonmeter stark version av GT 86. Som namnet antyder är bilen än så länge bara ett koncept, men rykten om en hårigare version av GT 86 cirkulerat ända sedan bilen gjorde världspremiär förra året.

 För att skrämma upp motorn till de nya nivåerna från originalets 200 hästkrafter och 205 newtonmeter har Gazoo använt sig av både turbo- och kompressorladdning ur den två liter stora motorn. Som synes i bildgalleriet nedan har Sports FR Concept fått ett kraftigare avgassystem med dubbla utblås vilket borgar för mer muller ur boxerfyran. 

 Väghållningen har man bättrat på genom sportfjädring, 18-tumshjul och kraftigare bromsar, men den mest iögonfallande skillnaden är widebody-paketet. De breda hjulhusen matchas av nya sidokjolar, en störra frontspoiler och en gigantisk vinge bak på bilen, vilket borde tilltala de kritiker som ansett att GT 86 ser för tam ut. 

 Inuti bilen har Gazoo rensat inredningen och installerat bur, racingstolar och fyrpunktsbälten. Ny vikt är 1 280 kilo.

 Bilen kommer visas upp på 24-timmarsloppet på Nürburgring i helgen, där Gazoo även kommer delta med två tävlingsbilar baserade på GT 86. I bildgalleriet nedan syns även Gazoos trimmade citybil iQ som du kan läsa mer om i länken nedan.