Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota iQ får lite eQ – och en kompressor

Toyota har bestämt sig för att sätta den kompressormatade iQ GRMN i produktion. Den lilla bilen på 990 kilo blir trimmad till 130 hästkrafter vilket matchas av ett widebody-kit.

Att vara en otippad bil är något Toyota iQ varit med om förr. 2009 gjorde Aston Martin en tolkning av bilen för att sänka sina koldioxidutsläpp för modellserien, ett trick som inte riktigt gick hem hos Aston Martin-fansen. Bilen innebar en tredubbling av prislappen och för det fick köparen en lyxigare inredning och ett modifierat yttre.

 Nu är det dags för Toyota själva att skrälla med sin lilla citybil. Vid tuningmässan Tokyo Auto Salon tidigare i år visade Toyota upp sitt samarbete med Gazoo Racing, Toyota iQ GRMN Racing Concept. Den upphottade versionen innebär 130 hästkrafter och 180 newtonmeter ur den 1,3 liter stora motorn, att jämföra med Cygnets 98 hästkrafter och 123 newtonmeter. 

 Även bromsarna ses över, växellådan blir mer tätstegad, sportfjädring och ett tvåpipigt avgassystem ser till att motorn andas lite lättare. Widebody-kitet har lackats i samma pärlvita färg som resten av karossen och kontrasteras av backspeglarna och de 16 tum stora svarta fälgarna. Interiören pimpas med rejsigt röda stygn och en större varvräknare som får sällskap av en ny hastighetsmätare med toppnoteringen 200 kilometer i timmen.

 100 exemplar ska enligt planerna byggas. Vad de kommer kosta är inte färdigställt, men troligtvis vågar Toyota inte ta ut ett lika stort påslag som Aston Martin kräver.

https://youtu.be/CiE6M1MXYew?width=575&height=353