100119-toyota-mr2-hybrid

Toyota MR2 som monsterhybrid

Tokyo Auto Salon är fylld till bredden av galna japanska bilar. En som höjer våra ögonbryn extra högt är Toyota MR2 Sports Hybrid Concept – en fyrhjulsdriven MR2 med elmotor och V6-motor. Det bästa är att den kanske sätts i produktion.

Förutom att bevaka sin position som nummer 1 på hybridmarknaden har Toyota uttalat målet att bli ett sportigare bilmärke. Bilarna ska bli roligare att köra. Därför är det ingen överraskning att Toyota visar upp ett antal egenutvecklade specialversioner av sina vanliga modeller, bland annat en upphottad Prius. Mest sport, och förmodligen även mest körglädje, är det dock i Toyota MR2 Sports Hybrid Concept.

Bilen är en salig blandning av gammal och ny teknik. Som grundstomme har Toyota dammat av den gamla sportroadstern MR2, som därefter har modifierats nästan till oigenkännlighet. Den gamla 1,8-litersmotorn är utslängd om in har i stället en biffig V6-motor på 3,3 liter kommit. Den mittmonterade bensinmotorn får hjälp av en elmotor som driver på framhjulen. Den lilla sportbilen MR2 har alltså blivit fyrhjulsdriven och uppges leverera bortåt 400 hästkrafter. I stadstrafik kan bilen köras enbart med elmotorn och när det behövs kopplas V6-motorn in och sätter rejäl skjuts på ekipaget. På grund av den nytillkomna tekniken har MR2 lagt på sig rejält. Medan gamla MR2 var en riktig lättviktare med lite drygt 1 000 kilo på vågen har MR2 Sports Hybrid hela 1 500 kilo att släpa på. Trots det talas det om en accelerationstid från 0-100 km/h på 4,5 sekunder.

Bilen som ställs ut på mässan i Tokyo är i dagsläget inget annat än en utställningsbil men brittiska Autocar hänvisar till insiderkällor som avslöjar att den kan bli något mer. Enligt källorna planerar Toyota att lansera en liten sporthybrid med liknande drivlina redan 2011, sannolikt för att nya Honda CR-Z inte ska få göra anspråk på det nya segmentet ostörd.

Läs mer

Test & provkörningar