Foto: Toyota

Toyotas månbil klar 2029

Medans många biltillverkare brottas med att knäcka koden för den perfekta stadsbilen tittar Toyota uppåt. Högt upp. Nu ingår man i Japans rymdprogram och en månbil ska stå klar 2029.

Toyota och Jaxa, Japan Aerospace Exploration Agency, har presenterat en månbil, som koncept vill säga. Den ska vara bemannad, vara av vätgastyp och ha en räckvidd på 1 000 mil.

– Bilar kör överallt på jorden och i vissa fall spelar de en aktiv roll att få hem folk levande. Det är exakt vad även detta projekt handlar om, säger Toyotas vd Akio Toyoda.

Foto: Toyota

– Jag är extremt glad över att man har valt att förlita sig på Toyotas driftsäkerhet och vår vätgasteknik för detta projekt, menar han vidare.Bilen har man skissat på sedan maj 2018 och är byggd för 2030-talets rymdforskning. Ett första fordon beräknas skickas ut på en expedition 2029.

https://youtu.be/1kd2nFHAAtU

Bilen är sex meter lång, 5,2 meter bred och 3,8 meter hög. Innerutrymmet mäter 13 kvadratmeter och är anpassat för två personer men rymmer ytterligare två i nödfall. Inne i bilen ska man inte behöva bära rymddräkt.Hela projektet presenteras i klippen nedan.

https://youtu.be/MfrAD7ctLrY